VELIKA ENGLESKA STUDIJA: Oksfordska vakcina za kovid je veoma efikasna!

Vakcina razvijena od strane Oksfordskog univerziteta je veoma efikasna u sprečavanju razvijanja simptoma Kovida-19, pokazalo je sprovedeno istraživanje.

korona vakcina
korona vakcina, Foto: Tanjug/AP

Pokazalo se da je zaštita od virusa na nivou od oko 70%, ali istraživači sugerišu da efikasnost može ići i do 90% sa pravom dozom, saopšatava BBC.

Ovi rezultati shvaćeni su kao uspeh. Iako Pfizer i Moderna vakcine, koje su ranije razvijene, daju zaštitiu od 95%, Oksfordska vakcina je jeftinija od ove dve, a i lakša za čuvanje i snabdevanje svuda po svetu jer ne zahteva tako niske temperature kao ostale vakcine.

Dakle, ova vakcina će igrati značajnu ulogu u zaustavljanju pandemije, ukoliko bude odobrena od strane regulatora.

Koju vakcinu biste Vi primili?

Ukupan broj glasova: 37

  • Oksfordsku: 38% (14)
  • Neku drugu: 19% (7)
  • Nijednu, ne želim da se vakcinišem: 43% (16)

"Sve smo bliži trenutku kada ćemo pomoću vakcina uspeti da zaustavimo užase koje je doneo ovaj virus", rekla je profesorka Sara Gilbert koja je osmislila vakcinu.

Premijer UK Boris Džonson rekao je da su ovo "veoma uzbudljive vesti" i "fantastični rezultati", a da će Englezi sa najvećom potrebom za imunizacijom imati prilike da se vakcinišu do Uskrsa.

Boris Džonson
Boris Džonson, Foto: AP Photo/Craig Ruttle

Šta je istraživanje pokazalo?

Vakcina je razvijena za oko mesec dana, a to je inače proces koji može trajati i celu decenju.

Za istraživanje se prijavilo preko 20 hiljada ljudi u UK i Brazilu, a efikasnost vakcine utvrđena je na oko 70%, što je bolje od vakcine za sezonski grip.

Glavni istraživač, profesor Endru Polard, saopštio je da je " veoma zadovoljan" rezultatima i da oni znače da "imamo vakcinu za čitav svet".

Istraživanja u kojima je korišćena polovina doze, i ona u kojima je data i druga doza, pokazala su efikasnost od 90%.

Kada će vakcina biti dostupna?

Da bi mogla da uđe u upotrebu, vakcina prvo mora da bude odobrena od strane regulatora koji će proveriti njenu bezbednost i efikasnost. Ovaj proces će se odigrati tokom narednih nekoliko nedelja.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi