Bilderberg grupa
screenshoot/Youtube
Bilderberg grupa

screenshoot/Youtube

Bilderberg grupa, Foto: screenshoot/Youtube

Ovo je značajno godišnje okupljanje pripadnika evropske i severnoameričke elite koju teoretičari zavera nazivaju "svetskom vladom u senci". Kao što je i uobičajeno, skup je održan iza zatvorenih vrata uz neviđene mere bezbednosti.. Hrvatski Jutarnji list piše da mnogi od učesnika, od kojih se neki pojave samo jednom, tvrde da je to mesto na kojem su imali neke od najboljih rasprava u životu.

Donald Tramp, Melanija Tramp

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

To dodatno inspiriše teoretičare zavere. Među posebnim gostima ovogodišnjeg Bilderberga bio je američki državni sekretar Pompeo, koji je stigao u Švajcarsku u subotu i prisustvovao samo nekim od sastanaka.Pompeo, inače, nije bio na spisku zvanica koje su ranije objavili organizatori, na kojem je bilo oko 130 učesnika iz 23 zemlje. Prošle godine skupu Bilderberg grupe prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Posebno zanimanje ove godine izazvalo je prisustvo Džareda Kušnera, zeta američkog predsednika Donalda Trampa, zaduženog za izraelsko-palestinski mirovni plan, holandski premijer Mark Rut, nemačka ministarka obrane Ursula fon der Lejen, francuski ministar privrede Bruno Le Maire koji zagovara važne promene na niovu EU i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

PROČITAJ JOŠ:

Svetski moćnici su ove godine raspravljali o stabilnosti strateškog poretka, napretku EU, klimatskim promenama i održivosti, Kini, Rusiji, budućnosti kapitalizma, Bregzitu, moralnosti veštačke inteligencije, pretvaranju društvenih medija u oružje, važnosti svemira i kibernetičkim pretnjama. Prema pisanju Njujork Tajmsa Pompeo je prisustvovao poslovno-političkom okupljanju sa raznim državnicima koji su razgovarali o osetljivim pitanjima, kao što su iranske rakete, kineska tehnologija ili ekonomska kriza u Venecueli.

Najvažnije razgovore, kako se navodi, američki državni sekretar je imao izvan očiju javnosti na sastanku sa holandskim kraljem i šefom NATO. Sastanci Bilderberg grupe neko su vreme održavali konferencije za novinare i delili sinopsise učesnicima, ali je ta praksa prekinuta 1990. i 2000. Organizatori ne planiraju vratiti spomenute prakse, rekao je portparol grupe.

Američki nosač aviona USS Džordž H. V. Buš

Anadolu Agency

Reputacija tajnovitosti okruživala je sastanke i hranila teorije zavere već od prvog sastanka održanog 1954. godine kako bi se ojačale veze između Severne Amerike i Evrope. Desničarska aktivistkinja Filis Schlafli napisala je u knjizi koja je objavljena deset godina nakon tog prvog sastanka kako su se tamo našli "tajni kraljevi" Amerike i "odabrani asortiman stranih državnika i moćnika" kako bi uticali na političko-ekonomske američke poslove.

Portparol Bilderberg grupe smatra kako su teorije zavere nastale zbog potrebe ljudi da shvate i pojednostave složene političko društvene trendove kao što je na primer globalizacija. "Iako ove teorije nisu nigde potvrđene žao nam je što i dalje bujaju na internetu i po društvenim mrežama",- piše na stranici Bilderberg grupe.