Foto: Printscreen/instagram
Gasovod

Foto: Printscreen/instagram

Gasovod , Foto: Profimedia

- Suprotstavljanje Sjedinjenih Američkih Država "Severnom toku 2" zasnovano je na našoj zabrinutosti da gasovod predstavlja široku geostratešku pretnju bezbednosti Evrope - rekao je američki diplomata na brifingu.

On je ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da "Severni tok 2" nije komercijalni projekat, već "politički instrument" za vršenje pritiska na Evropu. „Pozivamo sve strane da se povuku iz projekta“, istakao je Fenon.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošle nedelje pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da Sjedinjene Američke Države razmatraju čitav niz akcija kako bi zaustavile izgradnju gasovoda "Severni tok 2".

Prethodno je viši zvaničnik američkog Stejt departmenta u razgovoru sa novinarima rekao da bi incident u Kerčkom moreuzu, gde su zadržani ukrajinski ratni brodovi za kršenje ruske granice trebalo da primora EU da odustane od "Severnog toka 2". On je dodao da je pitanje izgradnje gasovoda razmatrano sa nemačkim političarima, koji su nakon incidenta na Crnom moru postali prijemčiviji na pozive SAD o "Severnom toku 2", jer je, prema njegovim rečima, incident "imao odjeka u javnom mnjenju u Nemačkoj".

Nemačka, koja je najjača ekonomija u EU, podržava "Severni tok 2". Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je nakon incidenta u Kerčkom moreuzu rekao da je "Severni tok 2" komercijalni projekat i da nijedna zemlja neće pobediti ako nemačke ili druge evropske kompanije odustanu od učešća u njemu.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored "Severnog toka". On će proći kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Komentari (1)

zagor

10.12.2018 21:07

Skotovi bezobrazni!