Džihadisti prete celom svetu
profimedia.rs

 

Džihadisti prete celom svetu

profimedia.rs

Džihadisti, Foto: profimedia.rs

Povratak opasnih ratnika iz Sirije na Kosovo i Metohiju i bezbednosni rizici u regionu pred predstojeće praznike bile su centralne teme naše ovonedeljne emisije „Svet sa Sputnjikom“.

On tvrdi da je trenutno na delu teritorijalna diversifikacija njihovog delovanja — jedan je pravac Daleki istok, drugi Afrika, a treći, koji bi ujedno trebalo da bude i dominantan, jeste Evropa.

„Pre nekoliko dana na Kosmet je vraćen deo boraca DAEŠ-a sa porodicama, ali je plan da se ta operacija nastavi i da povratnika bude oko 260. Od tog broja jedan deo će otići u Libiju, gde se očekuje nastavak borbi, kao i u Latinsku Ameriku, u Kolumbiju, kako bi ih SAD obučile za delovanje protiv Venecuele. Jedan broj će se naravno pritajiti u Evropi i čekaće na aktiviranje određenih zapadnih obaveštajnih službi“, rekao je Drecun.

Kada se pripremaju akcije protiv SAD, kao na Kosmetu, oni pritisnu policiju da ih suzbije, ali Drecun navodi i primer jedinice El mudžahedin. On tvrdi da se tačno zna da su službenici turske i američke ambasade išli da ih regrutuju 1996. za dolazak na KiM.

Za interes borbe protiv terorizma u regionu se zalaže samo Srbija, a imamo veoma dobru bilateralnu saradnju sa Ruskom Federacijom, ističe naš sagovornik.

„Velike zapadne zemlje uglavnom žele da znaju sve što mi znamo, a da sa nama što manje razmene informacije. Zna se i da koriste džihadiste u regionu po potrebi. Zašto ih sada vraćaju i da li treba da se plašimo da će ih upotrebiti za terorističke akcije u Srbiji? Konkretno, sa džihadistima rade neke privatne firme poput Empieraja (MPRI). Dakle, američka Vlada formira privatnu firmu u kojoj su bivši oficiri američke armije i kad god Vlada SAD ne želi da isprlja ruke u nekom delu sveta, zbog rušenja režima ili likvidacija, ona angažuje MPRI. Upravo su oni pripremali džihadiste iz odreda El mudžahedin u BiH, pa ih regrutovali za dolazak na Kosmet“, rekao je Drecun.

Džihadisti

Profimedia

Džihadisti, Foto: Profimedia

Slobodan Anđelković kaže da je OVK u osnovi etnoseparatistička organizacija, jer je njihov cilj bio otcepljenje dela naše teritorije i stvaranje države.

Koketirali su sa mnogim centrima moći, preko kojih su dobijali pomoć i priklonili se džihadističkim organizacijama, sukob u BiH i na Kosovu je proglašen za džihad i zbog toga je veliki broj njihovih boraca došao na Balkan i 1998. i 1999. su se borili na strani OVK.

Na Kosmetu, navodi Drecun, rade nevladine internacionalne organizacije poput „Kaliri i Miresis“ na Prevalcu iznad Štrpca, finansiraju ih arapske zemlje, a njih su identifikovale zapadne obaveštajne službe Ujedinjenih nacija.

Ta NVO je, prema rečima Drecuna, bila sirotište gde su se dovodila deca od 6 godina pa naviše. Učili su da pucaju i iz automatskih pušaka, a naš sagovornik svedoči da je našao i čaure.

Tamo je, kaže, saznao da ima mnogo mladih koje su školovali, a sada su pravnici, doktori, profesori i čekaju na njihov znak da se aktiviraju.

„Problem je što indoktrinacija nije sasečena u korenu. Napravili su sistem finansiranja i regrutacije, a borba zapadnih obaveštajnih službi je usko vezana samo za njihove interese“, rekao je Drecun.

Građani Srbije ne treba previše da strahuju od predstojećih vaskršnjih praznika, ali bi trebalo da budu vrlo obazrivi, upozorava Slobodan Anđelković.

On naglašava da je protiv ambijenta straha od terorizma, jer to i jeste cilj ekstremista — da stvore strah i izvrše pritisak na donosioce odluka u zemlji, kako bi promenili tok državne politike. Hipotetički gledano, smatra naš sagovornik, terorizam bi i nestao kada straha od njega ne bi bilo.

Napad na Šri Lanki nas upućuje na to da bilo koja hrišćanska zajednica može da bude na meti terorista, pa i naša, a povratak boraca DAEŠ-a može dodatno da zabrine.

„Oni su bili dovoljno radikalizovani da bi otišli u rat, a posle nekoliko godina ratovanja mogli su da postanu samo radikalniji. Simptomatično je što su vraćena na KiM samo četiri borca, a ukupno stotinak žena i dece. Moguće da su vratili žene i decu, a da muškarce vraćaju drugim, nezvaničnim kanalima, što je opasnije, jer neće biti pod opservacijom. Oni mogu da postanu promoteri radikalnih ideja, a pritom su vrlo opasni“, rekao je Anđelković.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost kaže da postoji kapacitet za izvođenje terorističkih akcija u regionu i da treba biti obazriv.