Redžep Tajip Erdogan
AP/Ali Unal
Redžep Tajip Erdogan

AP/Ali Unal

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Ali Unal

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas američkog ambasadora u Ankari zbog poslednje odluke američkog Senata o priznanju genocida nad Jermenima.

Senat Kongresa SAD usvojio je juče rezoluciju o potrebi da se zvanično prizna i pamti genocid nad Jermenima.

Usvojena rezolucija izražava mišljenje Senata da Sjedinjene Američke Države treba da odaju poštu žrtvama genocida njegovim zvaničnim priznanjem i sećanjem na njega.

Krajem 19. i početkom 20. veka Osmansko carstvo vršilo je redovne progone Jermena. Konkretno, 1915. godine je, prema podacima brojnih istoričara, ubijeno više od 1,5 miliona Jermena. Genocid nad jermenskim narodom u Osmanskom carstvu priznale su 23 države, kao i Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Turska tradicionalno odbacuje optužbe o genocidu nad Jermenima i krajnje neadekvatno reaguje na kritike po tom pitanju. Ankara insistira na odbacivanju izraza „genocid“ u vezi sa događajima iz 1915. godine, navodeći da su njihove žrtve bili i Jermeni i Turci. Turska takođe poziva na stvaranje međunarodne komisije istoričara u cilju proučavanja arhivskih dokumenata dostupnih u zemlji, radi izrade objektivnog pristupa događajima iz perioda Prvog svetskog rata.