Šetnja, ljudi, Beograd
Masanori Jošida
Šetnja, ljudi, Beograd

Masanori Jošida

Šetnja, Foto: Masanori Jošida

Pre pet godina Belgija je uvela izmene zakona kojima je pravo na eutanaziju prošireno na maloletne osobe, bez obzira na godine starosti. Od tada je najmanje troje dece odlučilo da umre: jedno od devet, jedno od 11 i jedno od 17 godina.

Belgija je jedina članica EU u kojoj je uveden takav zakon - u Holandiji je starosna granica 12 godina.

Izmene zakona su izazvale žestoke rasprave. Može li sedmogodišnje dete da sagleda dimenzije takve odluke? Može li devetogodišnjak da proceni nešto tako apstaktno kao što je bol?

Pročitajte još:

Tokom glasanja u belgijskom parlamentu 13. februara 2014. jedan od gledalaca je uzviknuo: "Ubice!", a kada je 2016. javnost saznala za prvi slučaj, Vatikan je to osudio, smatrajući da zakon lišava decu prava na život.

Belgijska državna Komisija za eutanaziju u prošlogodišnjem izveštaju ocenjuje da je zakon koristan, jer daje pravo maloletnim osobama da biraju da li hoće da žive ili ne.

- Najvažnije je da dete donese odluku - smatra član komisije, advokat Žaklin Heremans, koja, međutim, takođe kaže da nisu sva deca dovoljno zrela za to.

Preporučujemo još:

- Mislimo na decu koja nedeljama ili mesecima leže u bolnici. Ona su zrelija od ostale dece. U principu, svako treba da ima slobodu da odlučuje o tome - kaže ona.

Belgijski zakon omogućava lekarima da na zahtev ubiju odrasle, neizlečivo bolesne pacijente, uz potvrdu stručnjaka da im je život nepodnošljiv. Neizlečiva bolest je uslov i kod dece. Pacijent mora da trpi jake bolove, koje lek ne može da ublaži. Psiholog mora da potvrdi da je dete sposobno da rasuđuje, ali roditelji moraju da daju saglasnost.

Tom Mortje, čija je depresivna majka 2012. bez njegovog znanja tražila asistirano samoubistvo, kaže da je njegova majka dugo patila od depresije, ali da je inače bila zdrava. Zbog toga je Evropskom sudu za ljudska prava podneo odgovarajuću tužbu.

U tri poznata slučaja eutanazije dece, jedan pacijent je bolovao od mukoviscidoze (cistične fibroze), teškog oboljenja metaboličkog sistema, drugi je imao zloćudne tumore na glavi, a treći Dišenovu mišićnu distrofiju, zbog koje većina pogođenih već od 12. godine ne može da hoda.

Od uvođenja asistiranog samoubistva u Belgiji 2002, broj slučajeva neprekidno raste, pa je 2004. zabeleženo 349 slučajeva, a 2017. godine 2.309.