Luksemburg
Youtube printscreen
Luksemburg

Youtube printscreen

Luksemburg, Foto: Youtube printscreen

 

Od sad i zvanično. Od 1. marta naredne godine, Vlada Luksemburga uvodi besplatni javni prevoz u svim autobusima, tramvajima i vozovima. Ovaj potez nazvan 'Modu 2.0' nastavak je ranije odluke luksemburških vlasti da se od plaćanja javnog prevoza oslobode mlađi od 20 godina.


Sve više velikih svetskih kompanija bira malu državu u srcu Evrope kao svoju centralu. Zemlja u kojoj građani imaju najveću minimalnu platu, čak više od 2000 evra

- Ovaj potez uvelike će doprineti imidžu i atraktivnosti Luksemburga kao turističke destinacije – rekao je premijer Havijer Bettel.

Inače, Luksemburg ima jedan od najjeftinijih javnih prijevoza u Europi, pa se ako da dva evra dnevno može doći do bilo koje tačke u državi. Takve cene moguće su i zbog malog teritorija Luksemburga, koji je s oko dve hiljade i 600 kvadratnih kilometara teritorija druga, nakon Malte, najmanja članica Evropske unije. Povlastice svim građanima Vlada je u poziciji deliti i zbog  odličnih  privrednih pokazatelja.

Od ovog dugo najavljivanog poteza profitiraće će stanovnici, ali i turisti te oko 200 hiljada radnika iz Francuske, Belgije i Nemačke koji svakodnevno dolaze raditi u ovu zemlju.