Grčka Italija
printscreen
Grčka Italija

printscreen

Grčka Italija, Foto: printscreen

Sporazum o granicama Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) potpisan je na sastanku dvojice ministara spoljnih poslova, Nikosa Dendijasa i njegovog italijanskog kolege Luiđija di Maja u zgradi grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

​Sporazum je postignut nakon višegodišnjih pregovora Atine i Rima koji su konačno razrešeni, zbog zabrinutosti uglavnom oko prava na ribolov u Jonskom moru, koje je ranije izrazio Rim.

Prema konceptu EEZ-a, usvojenom 1982. godine na Trećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, suverena država ima posebna prava na istraživanje i upotrebu morskih resursa, uključujući alternativne načine proizvodnje energije iz vode i vetra.

Područje EEZ-a proteže se dalje od teritorijalnih voda do 200 nautičkih milja od obale, dok se nadležnost obalske države odnosi na morsko dno i vode ispod morske površine, pri čemu su poslednje formalno pod međunarodnom jurisdikcijom. Što se tiče teritorijalnih voda i kontinentalnog pojasa, ako se EEZ dveju zemalja preklapaju i međusobno sarađuju, susedne države treba zajednički da odrede pomorske granice.