Mapa opasnih destinacija
screenshoot/TRAVELRISKMAP
Mapa opasnih destinacija

screenshoot/TRAVELRISKMAP

Mapa opasnih destinacija, Foto: screenshoot/TRAVELRISKMAP

Međunarodni SOS, servis za medicinske i putne bezbednosne rizike, objavila je 11. godišnju Mapu rizičnih putovanja, koja procenjuje najopasnija mesta za posetu u 2020. godini, kao i najveće probleme sa kojima se putnici mogu suočiti.

Na mapi sveta Međunarodni SOS je razvrstao zemlje u pet kategorija rizika – beznačajan, nizak, srednji, visok i ekstreman. Te procene su, kako kažu, zasnovane na trenutnim pretnjama koje po putnike predstavljaju političko nasilje (uključujući terorizam, pobune, nemire i ratove), društvene nemire (sektaško, komunalno i etničko nasilje), ako i nasilne i manje zločine.

PROČITAJ JOŠ:

- Građanski nemiri su generisani usled nejednakosti, jer ljudi žele drugačiju situaciju od one koje su imali u svojoj prošlosti – kaže Metju Bredli, regionalni bezbednosni direktor Međunarodnog SOS-a.

– To je najuočljivije u Hong Kongu i zemljama niskog rizika poput Čilea, te u nekim sa povećanim rizikom tipa Bolivija, Ekvador i Liban.

Drugi faktori prema kojima je lista sačinjena uključuju transportnu infrastrukturu, industriju, efikasnost bezbednosnih i službi za vanredne situacije, kao i podložnosti prirodnim katastrofama.

- Posmatrajući 2020, Sjedinjene Američke Države su izlistane kao zemlja sa niskim bezbednosnim rizikom za putovanje, međutim postoje zabrinutosti vezane za predstojeće predsedničke izbore. Ono što možemo da očekujemo – pre ili posle izbora – su protesti. Možemo videti šta se događa u Hong Kongu ili Čileu – ističe Bredli.

Mapa opasnih destinacija

screenshoot/TRAVELRISKMAP

Mapa opasnih destinacija, Foto: screenshoot/TRAVELRISKMAP

U 2020. najopasnije zemlje, sa ekstremnim bezbednosnim rizikom, su uglavnom u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Libiju, Siriju, Irak, Jemen i Avganistan. Meksiko, u kojem je rašireno nasilje narko kartela – ima niz ocena, od umerenog do visokog rizika, kao i Indija i Egipat.

Medicinski rizici takođe su faktor kod putovanja, pa su u sastavljanje liste uključeni procena dostupnosti zdravstvene brige, pretnja od infektivnih bolesti i drugo.

Vreme je još jedna stavka, a prema Međunarodnom SOS-u klimatske promene će u 2020. pojačati pojavu ometanja u okolini. Među najgorim pretnjama tu su uragani i požari u SAD, poplave u Evropi i zemljotresi od Turske do Japana.

Mapa opasnih destinacija

screenshoot/TRAVELRISKMAP

Mapa opasnih destinacija, Foto: screenshoot/TRAVELRISKMAP

Među drugim faktorima problematičnim za putovanje u narednoj godini našli su se i sajber kriminal – koji će verovatno rasti i postati povećani rizik po bezbednost – otmice (koje će se verovatno takođe povećati) i ekonomija deljenja. Takođe je ukazano na povećane rizike sa kojima su suočene žene na putovanju, poput seksualnog uznemiravanja i napada.

Maske su pale! Iza lika "srpskog oficira" kojeg vrbuje ruski agent krije se velika prevara! (VIDEO)

Video-snimak u kome navodno ruski obaveštajac srpskom oficiru predaje novac star je više godina. Osim toga, kako "Politika" saznaje, osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik naših bezbednosnih struktura. Drugim rečima, to je civil koji je najverovatnije trgovao poslovnim podacima.

- Žene su generalno uvek u većem riziku kad putuju – kaže Erika Vajzbrod, direktorka bezbednosnih rešenja u Međunarodnom SOS-u.

Pripreme za put i proučavanje rizika najbolje su alatke svakog putnika, stoga evo liste nekih od najopasnijih zemalja u svetu za 2020, ali i onih koje su najbezbednije. Poredak nije napravljen po stepenu opasnosti.

Mapa opasnih destinacija

screenshoot/TRAVELRISKMAP

Mapa opasnih destinacija, Foto: screenshoot/TRAVELRISKMAP

NEKE OD NAJOPASNIJIH ZEMALJA

Libija

Sirija

Jemen

Somalija

Južni Sudan

Centralna Afrička Republika

Deo Konga

Deo istočne Ukrajine

Mali

Delovi Pakistana

Avganistan

Deo Egipta

NEKE OD NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA

Island

Grenland

Norveška

Danska

San Marino

Slovenija

Švajcarska

Ostrva Terks i Kejkos

Kajmanska ostrva

Angvila

Sejšeli

Zelenortska ostrva

Palau

Maršalova ostrva

ZEMLJE IZ REGIONA

Što se tiče zemalja iz regiona, prema medicinskim rizicima po putovanje Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina su u srednjoj kategoriji, Hrvatska i Slovenija su niskog rizika, dok je takozvana država Kosovo, koju su autori označili kao nezavisnu državu, u zoni visokog rizika.

Putna bezbednost je u Sloveniji u kategoriji beznačajnog rizika, na Kosovu je visokorizična, dok je u ostalim bivšim SFRJ republikama niska.

Bezbednost na putevima – gledano po stopi smrtnosti na 100.000 stanovnika – je faktor koji je Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru smestio u srednju kategoriju od 10-19,9, dok su Srbija, Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonije i Kosovo u kategoriji niskog rizika, kod kojih je stopa smrtnosti 10 i manje.

BONUS VIDEO: