Ubistvo iranskog naučnika
EPA
Ubistvo iranskog naučnika

EPA

Ubistvo iranskog naučnika, Foto: EPA

Kako je preneo CNN, pozivajući se na iransku agenciju Fars, glavno bezbednosno vozilo napustilo je pratnju da bi se pripremilo za Fahrizadeov dolazak u Absard, koji je 70 kilometara udaljen od Teherana.

Prema neimenovanim izvorima, na koje se poziva agencija, upravo tada je izrešetan automobil u kojem su bili Fahrizade i njegova supruga.

Naučnik je, navodi se, izašao iz vozila, jer je mislio da se radi o saobraćajnoj nesreći ili da nešto nije u redu s voziolom.

U naučnika je, dodaje se, pucano iz mitraljeza koji je bio montiran u pikap vozilu marke "nisan" udaljenom 150 metara od mesta ubistva.

Pogodak je, kažu, bio smrtonosan.

Dodaje se da je i telohranitelj Fahrizada pogođen nekoliko puta, a vozilo je nakon pucnjave eksplodiralo.

Agencija navodi da je neidentifikovani vlasnik "nisana" napustio zemlju.

Ukazuje se da su te informacije kontradiktorne sa prethodnim izveštajima.

Iranski novinar Mohamed Ahvaze, koji živi u London, rekao je da je napad izvela grupa dobro obučenih operativaca, kojima je logističku podršku pružao tim od 50 ljudi infiltriranih u iransku tajnu službu.

Oni su navodno isključili struju na području na kojem je izvršen napada da bi se usporio bilo kakav odgovor.

Ubistvo iranskog naučnika

EPA

Ubistvo iranskog naučnika, Foto: EPA

Ahvaze se pozvao informacije iranskih vladinih službenika i elitne Revolucionarne garde, uključujući informacije prema kojima su napadači tačno znali gde će se Fahrizade nalaziti.

Napadači su pratnju presreli s automobilom Hjundai Santa Fe i četiri motocikla.

Nakon što je automobil ispred vozila u kojem je bio naučnik prošao, napadači su digli Nisan u vazduh da bi blokirali vozilo iza njega.

Potom su, naveo je, otvorili vatru na Fahrizadehov automobil i bezbednosno vozilo koje je bilo ispred njega.

Fars je takođe objavio još jedan tekst u kojem navode da su očevici potvrdili da je iranskog naučnika napala grupa naoružanih ljudi.

Najviši iranski zvaničnici optužili su Izrael da stoji iza ubistva, koji je Fahrizadea optužio za vođenje programa nuklearnog naoružanja.

Izrael se tim povodom još nije oglasio.