Vatreno oko, korona, test
Tanjug
Vatreno oko, korona, test

Tanjug

Foto: Tanjug

Rukovodioci Moderne i Fajzera i njhovog partnera Bionteka već razmatraju nove verzije svojih vakcina kako bi odgovorili na mutacije virusa koje najviše zabrinjavaju, što je samo jedan deo posla koji je potreban da bi se bilo ispred virusa, potvrdilo je agenciji nekoliko stručnjaka.

Oni navode da je potrebno izgraditi globalni nadzorni sistem za procenu novih mutacija kako bi naučnici mogli da utvrde koji nivo antitela će biti potreban da bi se ljudi zaštitili od Kovid-19 i u kom trenutku vakcine treba menjati, a regulatori moraju onda dalje da urade svoj deo da bi se pokazalo da su ažurirane vakcine i dalje sigurne i efikasne.

Iz kompanije Džonson i Džonson rekli su za Rojters da ih je zabrinula južnoafrička mutacija virusa koju intenzivno proučavaju i da će u skladu sa tim prilagoditi svoju vakcinu dodavanjem novog soja, ako bude potrebno.

Moderna je u ponedeljak saopštila da su laboratorijske studije pokazale da su antitela nastala kao odgovor na njenu vakcinu šest puta manje efikasna u neutralisanju laboratorijski stvorene verzije južnoafričke mutacije od prethodnih verzija virusa.

Studija objavljena juče pokazala je da je južnoafrička varijanta smanjila neutrališuća antitela 8,6 puta za vakcinu Moderna i 6,5 puta za Fajzerovu vakcinu , a Moderna je ove nedelje rekla da započinje rad na potencijalnom pojačivaču za svoju vakcinu.

Naučnici kažu da još uvek nije poznato koliko zaštita može opasti pre nego što treba izmeniti vakcinu protiv KOVID-19. Kod gripa, osmostruki pad zaštite antitela izazvanog vakcinom znači da je došao trenutak za modifikaciju, ali to ne mora da se odnosi na na ovaj koronavirus, navodi Rojters.

Američki naučnici s Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti analiziraju trenutno podatke iz Modernine kasne faze ispitivanja kako bi utvrdili koji nivo neutralizujućih antitela je potreban za zaštitu.

Oni upoređuju osobe koje su vakcinisane, ali su se razbolele, sa vakcinisanim ljudima koji su ostali zdravi.

Agencija navodi da bi moglo potrajati dva meseca da se ovaj posao završi, ali se naučnici nadaju da će stvoriti referentni standard za minimalni nivo antitela izazvanih vakcinom koji su potrebni za zaštitu od KOVID-19, a onda bi američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija mogli odlučiti kada vakcine treba ažurirati, kao kod gripa.

Pročitajte: