Vuhan, Kina
Tanjug
Vuhan, Kina

Tanjug

Vuhan, Kina, Foto: Tanjug

"Mislim da je ovo počelo kao nesreća", rekao je Ser Ričard Dirlav, koji je od 1999. do 2004. vodio špijunsku agenciju u Britaniji, MI6.

Postavlja se pitanje, ako Kina ikada prihvati odgovornost, da li plaća odštetu? Mislim da će to naterati svaku zemlju sveta da preispita kako postupa prema svom odnosu sa Kinom i kako se međunarodna zajednica ponaša prema kineskom rukovodstvu.

Dirlav je sugerisao da virus nije pušten namerno, već je slučajno procureo kada su kineski naučnici eksperimentisali na koronavirusom kod šišmiša. Kako bi potvrdio svoje tvrdnje, naveo je nedavno objavljenu stručnu recenziju britansko-norveškog tima koji je tvrdio da je pronašao „ubačene odeljke postavljene na površini SARS-CoV-2 Spike“ koji omogućavaju da virus dođe u kontakt sa ljudskim ćelijama.

Bivši šef MI6 rekao je za Telegraf da je studija nekoliko puta prepravljena. Istraživački rad je prvobitno rekao da bi novi koronavirus trebalo da se zove „virus Vuhan“ - ime kineskog grada u kome je prvi put zabeležen - i tvrdio je da je dokazao da je virus „konstruisan“, izveštava list, pozivajući se na raniji nacrt studije.

Britanski Telegraf je takođe rekao da su istraživači sa Instituta Francis Crick i Imperial College London odbacili zaključke studije, dok su "vodeći akademski časopisi" poput Nature i Journal of Virology smatrali da studija nije pogodna za objavljivanje.

Izveštaj kaže da je jedan od originalnih autora studije povukao svoje ime iz istraživanja pre nego što je rad „ublažen“ kako bi se uklonili svi eksplicitni navodi protiv Pekinga. Međutim, obaveštajni zvaničnici su, kako se izveštava, pregledali njegove nalaze pre objavljivanja.

Od prvih nedelja izbijanja Covid-19, medijski izveštaji i neki zapadni političari tvrde da virus SARS-CoV-2 možda potiče iz virološke laboratorije u Vuhanu. Američki zvaničnici posebno su krivili Kinu, a predsednik Donald Tramp rekao je da ta zemlja mora nadoknaditi štetu nastalu izbijanjem.

Peking je više puta demantovao ove tvrdnje.