F 35
US Air Force
F 35

US Air Force

F 35, Foto: US Air Force

Norveško kraljevsko vazduhoplovstvo nedavno je dobila prva tri od 40 kupljenih F-35 naručenih od "Lokid Martina", za koje je general-major Morten Klevar, direktor norveškog programa F-35, rekao da su "od prelomne važnosti za nastavak modernizacije naših oružanih snaga i naše sposobnosti da očuvamo bezbenost i interese i Norveške i njenih saveznika".

Ali, Norveška je za milijarde uložene u američki problematični avion dobila i neočekivani dodatak.

PROČITAJ JOŠ:

Naime, Norveška je prva država koja je uz F-35 naručila bazu podataka o misiji - softver koji tom lovcu omogućava da obavlja svoju primarnu misiju i obezbeđuje pilotu "neverovatan pregled situacije".

Vojnici  NATO u borbenoj formaciji

profimedia

Vojnici NATO u borbenoj formaciji, Foto: profimedia

Ispostavilo se da F-35 isto tako posle svakog leta automatski prenosi osetljive podatke ravno u Fort Vort u Teksasu, to jest u bazu svog proizvođača, američkog giganta oružja "Lokid Martina"! Princip je isti kao što mobilni telefon Ajfon šalje sve informacije svom proizvođaču.

"Zbog nacionalne bezbednosti mora da postoji filter kroz koji će zemlje koje kupe F-35 moći da svoje osetljive podatke izuzmu od podataka koji se sistemski šalju u 'Lokid Martin' posle svakog leta", rekao je Lars Gjemble, viši savetnik Ministarstva odbrane Norveške. Iako je oduševljeni pristalica F-35, Gjemble je morao da doda da ovakvo slanje svih podata Amerikancima može da ugrozi bezbednost plota.

Norveška se oavezala da će kupiti 40 lovaca F-35 i očekuje se da će pazariti još 12, što će je sve zajedno koštati 8,36 milijardi dolara. Međutim, već su sporni neki detalji u vezi s tim dogovorem. Tako je u novembru obelodanjena "greška epskih razmera", to jest činjenica da će ti preskupi lovci biti smrešteni pod šatore dok ne budu izgrađeni odgovarajući hangari, koji će biti gotovi tek 2020. godine.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Petar

06.08.2019 07:50

Pa, ako bilo ko kupi američko oružje, ne misli da se ovakvi podaci "šalju nazad", onda je, ili naivan ili.....