Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje
Profimedia

Per Sandberg je podneo ostavku, nakon što je priznao da je otišao u Iran bez znanja premijerke Erne Solberg, a jedan od razloga je i nošenje službenog telefona sa sobom, što predstavlja kršenje sigurnosnih protokola, prenosi Bi-Bi-Si.

Pedesetosmogodišnji Sandberg je zamenik lidera populističke stranke Progresa, koja je deo vladajuće koalicije sa konzervativcima i liberalima. Kritičari kažu da Sandberg nije trebalo da nosi svoj službeni telefon, jer ga je na taj način mogao izložiti "iranskim špijunima".

 

Premijerka Erna Solberg je rekla da je naredila Sandbergu da preda svoj telefon policiji radi provere sigurnosti. Norvežanin je takođe podneo i ostavku na sve funkcije u stranci Progresa.

- Sâm je tražio da se povuče i mislim da je to bila ispravna odluka. Sandberg nije pokazao neophodnu dozu zdravog razuma kada je u pitanju rešavanje bezbednosnih problema  - rekla je Solbergova novinarima.

Devojka Pera Sandberga, Bahareh Letnes, je dvadesetosmogodišnja bivša misica koja se bavi poslovima izvoza ribe, državljanka je Norveške i negirala je bilo kakve veze sa iranskom Vladom.

U međuvremenu je objavljeno da je Sandberg takođe prekršio bezbednosni protokol, kada je u maju nosio svoj službeni mobilni telefon tokom posete Kini.