Norveška Oslo GRadska kuća većnica
Shutterstock
Norveška Oslo GRadska kuća većnica

Shutterstock

Oslo, Foto: Shutterstock

"Norveška vlada, predvođena Konzervativnom partijom, složila se da se u vladu uključi mala Liberalna partija, čime će se vlada sada biti sastavljena od tri stranke", izjavila je premijerka Erna Solberg.

Izbori u Norveškoj održani su 11. septembra prošle godine i nakon njih je formirana manjinska vlada konzervativaca i naprednjaka. Vlada u Oslu, međutim, i sa tim pojačanjem, nema parlamentarnu većinu, jer te tri stanke zajedno imaju 80 mandata u parlamentu sa 169 poslaničkih mesta.

Norveška vlada, ipak, ima podršku Hrišćansko-demokratske stranke. Ta stranka ima osam mandata, i podržava fiskalnu politiku premijerke, ali se već ranije izjasnila da neće ulaziti u vladu.

Solbergova je rekla da će nova vlada pažnju usmeriti na stvaranje novih radnih mesta i smanjenje siromaštva.

U zajedničkom saopštenju tri stranke istaknuto je da će vlada nastaviti sa reformom penzionog fonda vrednog hiljadu milijardi dolara.

Opoziciona Radnička partija kritikovala je vladu, jer nije napravila čvršća obećanja da se povećaju izdvajanja za vojsku.

"Vlada je pokazala da nema ambicije da ispuni cilj da se za NATO izdvaja dva odsto BDP-a do 2024. godine", rekao je lider Radničke partije Aniken Huitfeld.