Stokholm Švedska
Shutterstock
Stokholm Švedska

Shutterstock

Stokholm Švedska, Foto: Shutterstock

* Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost

* Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu dodeli Handkeu

* Odluka razbesnela Albance i Bošnjake

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

Albanci se brutalno obrušili na prijatelja Srbije! Porede ga sa Hitlerom, a nije pošteđen ni Ivo Andrić!

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 10.10.2019. 22:56 - 11.10.2019. 00:25 Pljušte uvrede Peter Handke, Foto: EPA-EFE/DANIEL MAURER * Vest da je austrijski pisac Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost na nož je dočekana u komšiluku * Posebno negativne reakcije počele su da stižu od kosovskih Albanaca, koji Handkeu zameraju podršku Srbiji tokom NATO agresije 1999.

 

"Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodeljena", rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodelom tog priznanja.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbesnela je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, "jezičke inovativnosti kroz pisanu reč, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja".

Vesić: Beograđani od srca čestitaju svom počasnom građaninu Peteru Handkeu!

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 10.10.2019. 22:14 - 10.10.2019. 22:43 Srpska prestonica ponosna na Handkea Goran Vesić, Peter Handke, , Foto: Beoinfo Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svojoj Fejsbuk stranici prisetio se kako je Beograd proglasio novog Nobelovca Petera Handkea svojim počasnim građaninom srpske prestonice Tekst zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića prenosimo u celosti: AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 10.10.2019.

 BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!