Donald Tramp
EPA
Donald Tramp, Foto: EPA

U analizi odnosa Trampa prema stručnjacima u vreme pandemije, list prenosi mišljenje kritičara da je Belu kuću, kako navode, u vreme kada se zemlja suočava sa jednom od najvećih katastrofa u javnom zdravstvu, "okupirao predsednik" čija je administracija umanjila zaključke naucnika u formulisanju politike i koja neguje sumnju u znanje stručnjaka i često stavlja njegove političke instinkte ispred činjenica.

Istoričar sa Univerziteta Rajs u Hjustonu Daglas Brinkli smatra da SAD nikada nisu imale predsednika koji se manje interesovao za nauku i ekologiju.

On je dodao da su postupci Trampa ugrozili načunu ekspertizu vlade, koja se gradila decenijama.

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

S druge strane, portparol Bele kuće Džad Dir naveo je u saopštenju da savezna vlada čini sve što može da uspori širenje virusa, spasi ljudske živote i omogući ponovo otvaranje zemlje.

"Njujork tajms", međutim, podseća da je Tramp, pre nego što je pobedio na predsedničkim izborima, javno preispitivao mišljenja naučnika i pokazao skepticizam prema vakcinama, a sugerisao je i da su klimatske promene "prevara koju je proizvela Kina".

List navodi i da je Trampova administracija, ubrzo po stupanju na dužnost, počela da radi na sistematskom omalovažavanju ili ignorisanju nauke kako bi oslabila propise o ekološkom zdravlju i globalnom zagrevanju.

Njujork, Foto: EPA

"Njujork tajms" ističe i da se u vreme pandemije Tramp u više navrata sukobio sa stručnjacima za javno zdravlje i ocenjuje da je on sporo reagovao na rana upozorenja o tome da shvati ozbiljnije epidemiju i promovisao upotrebu različitih lekova za borbu protiv virusa, iako su naučnici rekli da nema dokaza o njihovoj efikasnosti.