Aleksandar Vučić
D.S.
Aleksandar Vučić

D.S.

Aleksandar Vučić, Foto: D.S.

* Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je trenutna previranja u EU

* Vučić je objasnio da u EU vlada velika neizvesnost posle pada Silvije Gulard

* Miljenica francuskog predsednika Emanuela Makrona doživela je politički brodolom na saslušanju za evropskog komesara. Većina EU parlamenta glasala je protiv nje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas posle otvaranja vetroparka "Čibuk" kod Kovina odgovarao je na pitanja novinara i spomenuo je jednu jako važnu temu, koja se tiče odnosa Srbije i EU kao i pregovora o pristupanju.

Vučić odgovorio na pitanje Alo.rs ko će ga naslediti na čelu stranke! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ Tanjug/ M. I. DATUM I VREME: 11.10.2019. 14:27 Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je danas da će uskoro biti promena u njegovoj stranci. Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Vučić je novinarima u Kovinu rekao i da će predati vlast na izborima svakome ko ga pobedi, ali da još uvek veruje da ga aktuelna opozicija neće pobediti na izborima, već da će otići pre toga.

 

Na pitanje novinarke šta sa EU kad je Francuska poslala jasnu poruku da neće biti pristupnih razgovora sa Severenom Makedonijom o pristupanju EU 4. marta naredne godine predsednik Vučić je precizno oslikao kolika velika neizvesnost vlada u EU.

- Što se tiče Francuske i EU onaj sastanak od juče nije naišao na simpatije, jer mi Srbi volimo kad nekog opsujemo... Mi smo juče radili sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što mislim da je od istorijskog značaja, jer će se o Novosadskom samitu pisati u istorijskim udžbenicima za jedno 30 godina. Vi primećujete da u našoj zemlji nije vest da je Silvija Gulard odbačena kao kandidat za Evropsku komisiju i da je to direktan udarac francuskom predsedniku Makronu, a sad zamislite njihov odnos prema Balkanu, to je vest, a to kod nas neće niko da čita - izjavio je Vučić danas na otvaranju vetroparka.

Silvija Gulard

Printscreen Youtube

Silvija Gulard, Foto: Printscreen Youtube

 

Šta se to zapravo dogodilo juče u Briselu?

Francuskinja Silvija Gulard, inače izabranica francuskog predsednika Emanuela Makrona nije juče uspela da prođe ponovljeno saslušanje za evropskog komesara za unutrašnje tržište. Ona u Evropskom parlamentu nije uspela da ubedi poslanike da je ona kvalifikovana za buduću evropsku komesarku. PROTIV nje glasalo je 82 poslanika, samo 29 ZA i jedan je bio uzdržan.

Konačnu reč da će konferencija predsednika, koju čine predsednik EU parlamenta i vođe političkih grupa, ali je veoma malo verovatno da će ova konferencija predsednika ići direktno protiv poslanika EU i nadležnih odbora. Politički brodolom Gulardove moćno će naruštiti dalji proces potvrđivanje nove evropske vlade pod vođstvom Ursule fon der Lejen.

Silvija Gulard

Printscreen Youtube

Silvija Gulard, Foto: Printscreen Youtube

 

Pad Gulardove je utoliko bio šok pošto je ona važila za Makronovu kandidatkinju i da je njena moć veoma velika da bi mogla da padne na parlamentarnom saslušanju. Međutim Francuskinja je ostala u šoku kada se suočila sa oštrim kritikama, koje su dolazile kako iz proevropske grupe, kao i od evroskeptika i krajnje desnice. Gulardova je jedino imala podršku liberalne političke familije, što je bilo nedovoljno. Po nju najgora pitanja bila su povezana sa pitanjem njenog integriteta zbog istrage evropske kancelarije za borbu protiv prevara "OLAF" i zaplenjenih honoroara za rad dok je radila u "think tank" organizaciji američkog i nemačkog državljanina Nikolasa Bergena koji je paralelno radila dok je bila evroposlanik.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Gulard se branila da nikada nije bila optužena i da još uvek važi predpostavka nevinosti. Takođe naglasila je i da je odbor Evropskog parlamenta za pravne poslove preudio da u njenom primeru nema nikakvog sukoba interesa, a da je bila osuđena rekla je da bi odmah podnela ostavku. Zeleni i Evropska narodna stranka zameraju joj i pogrešni način upotrebe sredstava EU parlamenta i to u vreme dok je bila ministarka odbrane Francuske, a sad odjednom je primerna da bude evropska komesarka.

Silvija Gulard

Printscreen Youtube

Silvija Gulard, Foto: Printscreen Youtube

 

Gulardova se branila da joj je žao što dosadašnji devetogodišnji posao baca sad senku na njen integritet, nezavisnost i rad.

- Odluku Evropskog parlamenta uzimam na znanje u duhu poštovanja demokratije - napisala je na Tviteru Gulardova i zahvalila se francuskom predsedniku Makronu, kao i novoizabranoj predsednici Evropske komisije fon der Lajenovi i svim poslanicima koji su glasali za nju.

Samit G7, Emanuel Makron

Tanjug/AP

Samit G7, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

 

O političkom brodolomu svoje miljenice oglasio se i sam Makron, koji je izjavio je da ne razume kako Gulardova nije dobila podršku, iako su predsednici tri ključne političke grupe u Evropskom parlamentu obećali da će je podržati i da očekuje objašnjenje.

Iz Jelisejske palate, dan posle propasti Gulardove su saopštili da je francuska kandidatkinja zapravo žrtva političke igre. Makron je u odgovoru na pitanje da pojasni kakva je to politička igra u pitanju rekao daj je Fon der Lejenovoj predlagao tri imena i da je ona izabrala Gulardovu, koju poznaje, iako ju je upozorio da njena kandidatura može da izazove polemike.

Fon der Lejenova mu je potvrdila da je razgovarala sa vođama konzervativaca, socijaldemokrata i liberala, koji su joj obećali podršku.

Francuski predsednik je naglasio da je za njegovu zemlju funkcija komesara za privredu ključan resor jer uključuje odbrambenu industriju.

Krije li se iza svega zapravo, zavera da se sruši Makron kao najmoćniji čovek Evrope?!

"KOSOVO NIKADA NEĆE BITI DRŽAVA" Novi šef EU diplomatije zapalio salu: Srbiju dobro poznajem, prvo što ću da uradim je da odem u Prištinu!

 

Ko je Silvija Gulard

Silvija Gulard rođena je 6. decembra 1964 godine. Diplomirala je pravo na univerzotetu u Marselju, kao i na Školi nacionalne administracije u Parizu. Tečno govori tri strana jezika Nemački, Engleski i Italijanski. Svoju političku karijeru započela je kao savetnik Romana Prodija koji je bio Predsednik Evropske Komisije od 2001-2004. Sarađivala je i sa Žiskar de Estenom dok je vodio nacionalni parlament, odakle je kasnije prešla u Evropski savet. Gulardova je dosta dugo radila na Evropskim integracijama i aktivno učestvovala u debatama o Evropskim pitanjima gde će EU da bude u budućnosti. Na izborima 2009. prvi put je izabrana za evroposalnika, a najviše učešća uzela je u radu Komiteta za Ekonomske i monetarne poslove, a radila je i u Komitetu za poljoprivredu i ruralni razvoj.. Francuski predsednik ju je maja 2017. pozvao da preuzme resor odbrane u mandatu premiera Eduarda Filipa. Bila je druga žena u istoriji francuske na čelu ovog resora. Podnela je ostavku posle nešto više od mesec dana kad je izbila afera u kojoj je osumnjičena za korupciju. U Evropski parlament se vratila 2019. sa mesta Direktora za odbrambeni industriju i svemir kao kandidat za Komesara za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

 

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!