Marija Zaharova
Tanjug/Zoran Žestić
Marija Zaharova

Tanjug/Zoran Žestić

Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da ne treba preuveličavati doprinos saveznika u pobedi nad nacistima u Drugom svetskom ratu.

„Odajemo počast svim poginulima u borbama na drugom frontu u Evropi. Doprinos saveznika u pobedi nad Trećim rajhom je očigledan, ali ga ne treba preuveličavati i samim tim umanjivati značaj ogromnih napora SSSR-a, bez kojih ne bi ni bilo pobede“, prokomentarisala je Zaharova svečanost organizovanu u čast 75. godišnjice od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, koja se održava u britanskom Portsmutu.

 

Vladimir Putin

Tanjug/AP/Ramil Sitdikov

 

„Kako navode istoričari, iskrcavanje u Normandiji nije imalo odlučujući uticaj na rezultate Drugog svetskog rata. Oni su već bili određeni pobedama Crvene armije, pre svega kod Staljingrada i Kurska“, rekla je ona.

„Velika Britanija, a zatim i SAD su tri godine na sve načine odugovlačile sa donošenjem odluke o drugom frontu, ograničavajući se na izvođenje vojnih operacija koje su imale lokalni značaj. Čekale su da maksimalno oslabi vojna moć Nemačke usled ogromnih gubitaka na Istoku i samim tim smanje svoje gubitke na Zapadu. Još jednom ponavljam da je to mišljenje istoričara“, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije.

 

Marija Zaharova

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Ona je podsetila da je otvaranje Istočnog fronta trebalo da olakša realizovanje borbenih zadataka jedinicama Crvene armije, ali je u praksi ona sama morala da stiže u pomoć zapadnim saveznicima koji su trpeli poraze od nacista kod Ardena.

 

Marija Zaharova

Tanjug/Zoran Žestić

 

Podsetimo, saveznička vojska je počela da se iskrcava na severu Francuske, u Normandiji, 6. juna 1944. godine, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Evropi. Iskrcavanje je bilo najveća desantna operacija u istoriji.