Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o saradnji na vađenju tehnoloških metala, tragajući za alternativnim izvorima snabdevanja nakon što je Kina nazgovestila da bi mogla da ograniči njihov izvoz u SAD, navodi londonski list.

PROČITAJ JOŠ:

Nalazišta retkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procenjuju se na 38,5 miliona tona. Poređenja radi, nalažišta u ostatku sveta sadrže 120 miliona tona, prenosi agencija Hina.

Grenland

Tanjug/AP

Grenland, Foto: Tanjug/AP

Grenlandska nalazišta sadrže neodimijum, praseodimijum, disprozijum, terbijum, uranijum i nusproizvode cinka.

Neodimijum, terbijum i disprozijum koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže, pak, lantam koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno osmatranje.

Gadolinijum se mož naći u uređajima za magnetsku rezonancu.

Srpski predsednik zagrmeo o Kosovu! Nakon onog što je izgovorio, Amerika ZAĆUTALA!

AUTOR: Alo.rs/I.L DATUM I VREME: 20.08.2019. 21:26 - 20.08.2019. 21:35 Sastanak sa američkim državnim sekretarom održan je u 18.30, Vučič se nakon susreta sa Pompeom oglasio i rekao jasan stav Srbije po pitanju Kosova. Analitičari ovaj sastanak vide kao vrlo važan u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine!

Kina dominira u globalnoj proizvodnji 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizovati, a ključni su za tehnološku industriju, uključujući električna vozila, vetroturbine i vojnu tehnologiju. Kineski udeo u globalnoj proizvodnji tih metala je 70 posto, a u preradi je još i veći, navodi Fajnenšel Tajms.

BONUS VIDEO: