Kim Džong Un
EPA-EFE/KCNA
Kim Džong Un

EPA-EFE/KCNA

Kim Džong Un, Foto: EPA-EFE/KCNA

Od neuspelog drugog samita Trampa i Kima, Severnokorejski zvaničnici su naveli da razmatraju svoje diplomatske opcije sa SAD, a Kim Džong Un je prošle nedelje izjavio da je otvoren za novi samit sa Trampom ako bi Vašington došao za pregovarački sto sa "dobrim stavom".

Centar za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu (CSIS) naveo je da satelitski snimci napravljeni 12. aprila pokazuju pet vagona blizu fabrike za obogaćivanje uranijuma i laboratorije za radiohemiju nuklearnog kompleksa Jongbion.

Pročitajte još:

 

"U prošlosti je izgledalo da su ti specijalizovani vagoni povezani sa premeštanjem radioaktivnih supstanci ili sa kampanjama prerađivanja uranijuma", naveo je taj centar.

Kako se navodi, sadašnja aktivnost kao i izgled vagona ne isključuju mogućnost da se radi o operacijama pre ili posle procesa prerade uranijuma. Posle prvog istorijskog samita Trampa i Kima 2018. u Singapuru doneta je opšta zajednička deklaracija u kojoj se govori o potupnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Drugi sastanak u februaru u Hanoju završen je neuspehom i bez ikakvog napretka o tom pitanju.

Donald Tramp i Kim Džong Un

Tanjug/AP

Donald Tramp i Kim Džong Un, Foto: Tanjug/AP

To je postavilo pitanje o budućnosti procesa denuklearizacije mada su dve strane izrazile želju da nastave pregovore.

Jongbion se nalazi oko sto kilometara severno od Pjongjanga i tu se nalazi prvi severnokorejski nuklearni reaktor koji je jedini poznat izvor plutonijuma za zabranjene severnokorejske vojne programe. Jongbion međutim nije jedini kompleks za obogaćivanje uranijuma u Severnoj Koreji. Američke obaveštajne službe smatraju da Pjongjang ima još dva takva centra, jedan kod Kangsonga u predgrađu Pjongjanga i jedan na nepoznatom mestu.

Pročitajte i ovo:

 

Severna Koreja prekinula je svoje nuklearne probe i probe balističkih raketa u okviru diplomatskog procesa početog 2018. godine. Međutim Međunarodna agencija za atomsku energiju (AIEA) je saopštila da ima indikacije da je Jongbion još radio u februaru.