zastava
Tanjug
 Foto: Tanjug

Francuska nacionalna policija pozvala je na pojačanu zaštitu na verskim mestima oko praznika Svih svetih narednog vikenda, posebno napominjući onlajn pretnje ekstremista hrišćanima i umerenim francuskim muslimanima, prenosi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanan rekao je na radiju Frans-Inter da je teroristička pretnja i dalje „veoma velika, jer imamo puno neprijatelja iz zemlje i izvan nje“.

On je ponovio planove za pokušaj da se rasformiraju muslimanske grupe koje šire opasne radikalne stavove ili sa previše stranog finansiranja.

Posebno je optužio Tursku i Pakistan da su se "mešali u unutrašnje poslove Francuske".

„To je bitka protiv islamističke ideologije. Ne smemo da odstupimo'''', rekao je. Ali on je insistirao da „muslimanska vera ima sve svoje mesto u Republici“.

Karikature proroka duboko su uznemirile mnoge muslimane širom sveta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predvodi optužbe protiv Francuske, dovodeći u pitanje Makronovo mentalno stanje, a Francuska je opozvala svog ambasadora u Turskoj na konsultacije, prvi put u francusko-turskim diplomatskim odnosima.

Napetosti između dve zemlje porasle su poslednjih meseci zbog turskih akcija u Siriji, Libiji i regionu Kavkaza u Nagorno-Karabahu. Ali ova nova prepirka brzo se proširila i na druge zemlje u Evropi i muslimanskom svetu.

Antifrancuski protesti održani su od Bangladeša do pojasa Gaze, kuvajtske prodavnice su sa svojih polica povukle francuski jogurt i flaše gazirane vode, Katar je otkazao nedelju francuske kulture, a pakistanski parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuje objavljivanje karikatura proroka.

Pročitajte još: