bundestag
Shutterstock
bundestag, Foto: Shutterstock

AFD želi da se ovo pravilo ukine da bi taj posao mogli dobiti nemački radnici, kao i da se prekine praksa da, kako tvrde, loše plaćeni balkanski radnici smanjuju plate u niskoplaćenim sektorima u nemačkoj privredi, pišu Nezavisne novine.

Volfgang Štrengman Kun, poslanik Zelenih, rekao je da je predlog AFD-a mešavina nepoznavanja ekonomije i netrpeljivosti prema strancima.

"Tipično za vas, u vaš predlog ste ugradili mržnju prema strancima, koju ste potkrepili kvaziargumentima koji nemaju veze sa stvarnošću", rekao je on i podsetio na istraživanja nezavisnih instituta koji su ocenili da pravilo ne ugrožava domaću snagu, pomaže nemačkoj ekonomiji, ne dovodi do smanjenja plata i ne opterećuje socijalni sistem Nemačke.

"Da ste to pročitali, škodilo bi vam jer tamo ima previše činjenica", rekao je on.

Johanes Fogel iz nemačkih Liberala istakao je da je ovaj predlog raskrinkao lažnu zabrinutost AFD-a za više reda u oblasti useljavanja, kako bi pokušali oteti koji glas od glasača s političkog centra.

"Maske su danas pale jer crno na belo se ovde pokazuje da je AFD protiv bilo kakvog useljavanja, čak i kada je ono nesporno u korist nemačke privrede. Njima nije do pravila o useljavanju nego da iskale svoja osećanja prema državljanima BiH ili drugim ljudima s tog područja i to treba jasno reći", rekao je Fogel.

Maks Štraubiger, poslanik bavarskog CSU-a, rekao je da je predlog AFD-a besmislen pošto on nije usvojen jer su to tražili balkanski radnici, već su to tražili nemački poslodavci, i podsetio da prednost imaju domaći i evropski radnici.

"Bilo bi sjajno da ste pravilo prvo pročitali. Posao dobijaju radnici sa zapadnog Balkana koji su plaćeni u skladu s platom predviđenom za tu konkretnu branšu. To znači da 45-godišnji radnik s Balkana zaposlen u skladu s strukom mora biti plaćen 3.905 evra bruto, a ne kako vi brbljate da Balkanci pritiskaju plate nemačkih radnika na dole", rekao je on.

U narednoj parlamentarnoj fazi ovaj predlog ide u raspravu po odborima, a nakon toga će biti stavljen na konačno glasanje.

Pročitajte i kako izgleda život jednog Srbina u Nemačkoj - šta radi, koliko zarađuje, koliko plaća stan, mora li da zna jezik i da li bi se vratio...

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (5)

sane

16.02.2021 12:04

nesmeta njima ,, nekvalifikovana,, već žele da zadrže kvalifikovanu...

Važi bre

16.02.2021 13:06

Sve se nešto plašim da će švaba da čisti ulice i govna po staračkim domovima.

vuk

16.02.2021 13:43

Odavno sam rekao, vratit će te se u majku Srbiju, ali neće biti ni mesta ni posla za povratnike!!!

горан

16.02.2021 13:49

и треба ,да су упамет ови наши неби ни ишли.

Saki

16.02.2021 19:57

Radujte se što vas spašavaju njihovog ropstva niko se tamo nije usrećio nego porobio,žive bednije nego u Srbiji