Vladimir Putin, Angela Merkel
Shutterstock
Vladimir Putin, Angela Merkel

Shutterstock

Vladimir Putin, Angela Merkel, Foto: Shutterstock

Dopisnik RTS-a iz Berlina Nenad Radičević ocenio je da odnosi Putina i Merkelove nikada nisu bili prisniji u poslednjih pet godina.

Prema rečima Radičevića — otopljavanje odnosa Putina i Merkelove jednim delom je posledica i toga što je Tramp zaoštrio odnose sa čitavom Evropom i sve očiglednijeg zaključka same Evrope da u mnogo čemu više ne može da se osloni na SAD.

Može se reći, kaže Radičević, da su ovo najprisniji odnosi Putina i Merkelove od 2014. godine, odnosno od pripajanja Krima Rusiji, nakon čega je EU uvela sankcije Moskvi koje su i danas na snazi.

Vladimir Putin i Angela Merkel

Tanjug/AP

Vladimir Putin i Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

„Razloga za zbližavanje ima više — jedan je što se oboje trude da projekat ’Severni tok 2‘ uspe, iako se švajcarska firma koja je trebala da postavlja cevi povukla zbog američkih sankcija. Druga stvar je situacija na Bliskom istoku“, objašnjava on.

Radičević naglašava da je Rusija u protekle dve godine postala faktor koji se pita na Bliskom istoku — prvo od Sirije, do Libije i Irana, s kojim ima relativno dobre odnose.

„Primetna je tendencija Amerike da se malo povuče i više usmeri na trgovinski rat sa Kinom, od kada je Tramp u Beloj kući, a to je stvorilo prostor za Rusiju“, kaže Radičević. On podseća i da će u nedelju u Berlinu biti održana konferencija o Libiji i konstatuje da će to biti nastavak zbližavanja.

„Može se očekivati da se tamo ipak desi da general Haftar stavi potpis na sporazum, što se u Moskvi nije desilo. To se organizuje pod pokroviteljstvom UN, ali suštinski to čine Nemačka sa Rusijom i Turskom. Erdogan, sticajem okolnosti, baš u nedelju dolazi u jednodnevnu posetu Berlinu, a sva je prilika da će doći i Putin“, kaže Radičević.

On, međutim, ističe da je Merkelova tokom posete Moskvi proteklog vikenda „zažmurila“ na neke od problema u odnosima dve zemlje i da na to u Nemačkoj ne gledaju sa odobravanjem.

Merkel kritikuju i mediji i njena stranka

Kako je rekao — kancelarka se našla na udaru i najtiražnijeg lista „Bild“ zbog posete Moskvi i zbog toga što nije previše isticala ono što je problematično u odnosima, kao na primer ubistvo Gruzijca u parku u Berlinu i proterivanje dvoje ruskih diplomata.

„To Angela Merkel nije istakla kao neki veliki problem, i zbog toga je kritikuju mnogi, čak i konkurenti u njenoj stranci — Anegret Kramp-Karenbauer, ali i Fridrih Merc, koji i dalje nastoji da se pozicionira kao neko ko bi na sledećim izborima mogao da bude kandidat CDU za kancelara. On smatra da je Merkelova previše popustljiva prema Putinu“, objašnjava Radičević.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Nagoveštaj novog odnosa prema Rusiji?

Upitan da li se ovo približavanje Rusije i Nemačke može tumačiti kao nagoveštaj promene stava EU prema Moskvi, što bi za posledicu imalo ublažavanje ili možda i ukidanje sankcija, Radičević kaže da ima analitičara koji procenjuju da to ide u tom pravcu.

„Da li je to stvarno namera Berlina — diskutabilno je. Ono što jeste istina — to je da je Rusija posle Kine drugo najveće tržište za nemačke privrednike i da oni vide veliki potencijal u Rusiji. Nemačke firme rade u Rusiji, ali ne tim intenzitetom i postoje nagoveštaji da bi ovo mogao da bude put ka nekom ublažavanju sankcija“, ocenjuje Radičević.