Prazne ulice u Beogradu
Alo.rs
Prazne ulice u Beogradu

Alo.rs

Prazne ulice u Beogradu, Foto: Alo.rs

Da je srpska ekonomska aktivnost pod snažnim uticajem onoga šta se dešava u Evrozoni, ocenio je nedavno i predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, koji je zaključio da ekonomija Srbije zavisi od brzine oporavka Evropske unije.

- Dakle, sve i da pobedimo koronu za mesec dana, ako EU ne bude imala jasnu strategiju daljeg opstanka i razvoja bojim se da će i Srbija biti u problemu, jer je naša ekonomska aktivnost pod snažnim uticajem onoga šta se dešava u Evrozoni -kazao je Vlahović.

Izvoz Srbije u Nemačku čini oko 13 odsto ukupnog izvoza, slično je i sa Italijom, a s druge strane, najviše investicija nam takođe dolazi iz Evrope. Evropske zemlje imaju i stotine firmi u Srbiji, samo Italija ih ima 1.600... S tim u vezi, zatvaranje Evrope nikako nije dobar signal, avo i koliko je stanje u Evropi zapravo ozbiljno.

Nemačka

Nemačka

EPA

Nemačka, Foto: EPA

Nemačka kancelarka je izjavila da "situacija ne dozvoljava ukidanje trenutnih mera", što znači da i dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti, hoteli, teretane i ustanove kulture. To za sada važi do 20. decembra. Preduzetnicima pogođenim tim merama država će i dalje pružati pomoć.

Pročitajte još:

Vodeći nemački ekonomski stručnjaci ocenili su da su dogovorene mere razumna ravnoteža između hitno neophodnih mera za suzbijanje korona pandemije i nastavka rada najvažnijih privrednih grana. Predsednik Nemačkog instituta za privredna istraživanja iz Berlina (DIW), Marsel Fračer istakao je da bi te usvojene mere "mogle snažno da pogode pojedine branše, ali da štite privredu u celini".

Turizam i ugostiteljstvo su svakako najviše pogođeni, a najava da neće biti ni skijaških odmora doprinela je ionako dramatičnoj situaciji. Nemački turistički savez procenjuje da će tur-operateri i turističke agencije za period od marta do kraja godine imati gubitak od 28 milijardi evra – to je minus od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nemačka naime traži koordinisan pristup EU kako bi skijališta u alpskim zemljama ograničila širenje korona virusa.

Velika Britanija

Korona Engleska, London

Tanjug/AP

Korona Engleska, London, Foto: Tanjug/AP

Kako je saopštio tamošnji Nacionalni zavod za statistiku (ONS), u proseku je 15 odsto zaposlenih bilo na prinudnim odmorima između 2. i 15. novembra, u odnosu na devet procenata iz prethodnog izveštaja koji je pokrivao drugu polovinu oktobra.

Britanska vlada je uvela četvoronedeljno zaključavanje 5. novembra, zatvorivši restorane, pabove, prodavnice neegzistencijalne robe i veliki broj drugih preduzeća.

Pročitajte još:

Ministar finansija Riši Sunak nameravao je da ukine program subvencija za očuvanje radnih mesta krajem oktobra, ali ga je drugi talas Kovida primorao da ga produži do kraja marta. Na vrhuncu pandemije u maju, ovim programom je bilo podržano 8,9 miliona radnih mesta, ili gotovo trećina svih zaposlenih u Britaniji, i on je najskuplji deo britanskog korona paketa ekonomske podrške. Taj program je do sada koštao 43 milijarde funti (57 milijardi dolara).

Britanska Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR) procenila je u sredu da će u novembru udeo radnika na prinudnim odmorima porasti na 21 posto radne snage zbog blokada u Engleskoj i drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, pre nego što se spusti na 12 procenata početkom 2021, kad se ublaže ograničenja.

Italija

Italija

shutterstock

Italija, Foto: shutterstock

Italijanske vlasti se trude da ne "zaključavaju" svoju državu u potpunosti kako bi izbegli ogroman uticaj na privredu. Ipak uveli su pojačane mere restrikcije, kako bi sprečili rast obolelih od korona virusa.

Gradonačelnici praktično imaju ovlašćenje da zatvore javna mesta posle 21 sat, dok je vreme rada restorana i broj ljudi u grupi takođe pooštreno.

Pročitajte još:

Premijer Konte je poručio da se ove godine ne smeju dozvoliti praznična putovanja u ski centre na Alpima i Dolomitima, jer Italija to "ne može sebi da priušti", ali se s druge strane ističe da je ugrožena ekonomija od koje žive čitave planinske zajednice.

Austrija

Austrija

Shutterstock

Austrija, Foto: Shutterstock

Naređeno je da se zatvore svi restorani, prodavnice, frizerski saloni i druge usluge, a nastava u državnim školama odvija se na daljinu.

Pročitajte još:

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom očekivanja građana da će doći do skorijeg popuštanja restrikcija, ukazao je da će i posle 7. decembra ostati "masovna ograničenja"“.

- I posle 7. decembra moraćemo da živimo uz dalja masovna ograničenja. U svakom slučaju, nećemo preduzeti nikakve ishitrene korake otvaranja - podvukao je Kurc u izjavi dnevniku "Klajne cajtung".

Prema njegovim rečima, treće zaključavanje zemlje mora biti sprečeno, a masovno testiranje, koje je planirano za decembar, vidi kao veliku šansu.

Pročitajte još: