Korona,vakcina
Tanjug
Korona,vakcina

Tanjug

Korona,vakcina, Foto: Tanjug

Ali, ni u kojem slučaju se ne sme dogoditi da postoji vakcina, a da logistika nije spremna i zato su zadaci već sad podeljeni. Nemačka vlada će od Evropske unije dobiti vakcine. Dosad EU ima sklopljene ugovore sa šest farmaceutskih firmi.

Savezna vlada namerava da vakcinu ili vakcine deli u više od 60 centara za distribuciju u zemlji. Za to je prema medijskim izveštajima predviđeno tri milijarde evra. Nakon toga stvar preuzimaju savezne pokrajine koje su već počele da uspostavljaju centre za vakcinaciju. Troškove dele savezna vlada i pokrajine.

Pročitajte još:

Savezno ministarstvo zdravlja je dobilo smernice od odbora stručnjaka uspostavljenog za tu svrhu. Po njima bi najprije trebalo vakcinisati starije i posebno ugrožene osobe, zatim zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ljude u zanimanjima koja se brinu za održavanje javnog života.

Ali, to su zasad samo neodređene smernice. Razlog je da nedostaju podaci od farmaceutskih firmi.

- Još nemamo tačan uvid u rezultate testiranja - kaže predsednik Instituta "Robert Koh" Lotar Vajler.

Tačnija šema vakcinacije može se napraviti tek kad vakcina bude na raspolaganju i kad bude poznato kako deluje na pojedine grupe ljudi, na primer one sa više od 80 godina.

Poseban izazov je vakcinacija u retko naseljenim područjima. Zasad se govori o mobilnim timovima za vakcinaciju koji bi preuzeli staračke domove i starije i nemoćne osobe.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Djurdjija

28.11.2020 23:04

Vakcinu bih primila samo od proverenih i sigurnih proizvodjaca SZO. Ali najvise verujem u Rusku vakcinu, mozda bi njihovu primila, jer verujem u rusku tehnologiju. To kazem sa razlogom jer koristim Ruski upijac duvanskog dima ambilife. Od kada ga koristim nimalo se ne plasim od korona virusa jer uvek ukljucim dok boravim kuci ambilife, koji me spasava od virusa i zagadjenog vazduha.