ljudi
shutterstock
ljudi

shutterstock

ljudi, Foto: shutterstock

Kada je nemačka kancelarka Angela Merkel u oktobru najavila tešku zimu i naglasila da će i tome doći kraj, tada nije delovalo da će kraj ipak biti toliko daleko.

Sada su u Nemačkoj mere zbog korone produžene do kraja januara, a zvaničnici pominju i mogućnost zatvaranja čak do kraja marta.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

Šta će biti sa privredom u toj najvećoj evropskoj ekonomiji koja je već značajno okrnjena - jedno je od gorućih pitanja ovih dana.

I dok privrednici negoduju i strahuju za svoje poslovanje, vlasti ističu da mere nisu rigorozne kao ranije.

Ocena je da privreda može ovakav "lokdaun" da trpi veoma dugo jer uprkos zabrani okupljanja i zatvaranja barova i restorana, veliki broj fabrika i firmi i dalje radi.

Sa ovakvom ocenom postoje i slaganja i neslaganja ali jedno je sigurno - dešavanja u Nemačkoj veoma su važna i za Srbiju i za naše privrednike pojedinačno.

Nemačka je, naime, jedan od najvećih srpskih spoljnotrgovinskih partnera. Tamošnje firme u našoj zemlji zapošljavaju oko 60.000 ljudi. U ovoj zemlji živi i radi i preko 300.000 Srba, a Nemačka je i jedna od najvažnijih zemalja kada govorimo o doznakama koje iz inostranstva stižu u našu zemlju.

Da praktično najviše ekonomski zavisimo od Nemačke pokazuju i podaci o rastu izvoza robe iz Srbije u tu državu, koji je prošle godine povećan za 184 miliona evra i dostigao 1,7 milijardi evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić više puta je objašnjavao da se teška situacija u Nemačkoj najočiglednije može na dva načina odraziti na Srbiju i to kroz poslovanje nemačkih kompanija kod nas i kroz izvoz.

"Ako nemačke kompanije koje posluju u Srbiji budu imale problema u matičnim fabrikama, zbog vanrednog stanja, smanjene proizvodnje ili privremenog zaustavljanja, biće smanjene i potrebe za proizvodnjom i kod njihovih srpskih partnera i kooperanata", kazao je Savić.

A, to, kako je dodao, posledično će značiti i udar na radnike, na plate, i na standard, i opet u krug - udar na potrošnju i proizvodnju...

Drugi problem odnosi se na srpski izvoz, koji će zbog smanjene potrošnje u Nemačkoj očekivano biti manji, kao i otežanu transportnu komunikaciju.

Savić je ipak naveo da svakako neće sve stati, ali da manji izvoz može da bude posledica teškoća prilikom prelaska granica, otežanog saobraćaja i svega ostalog što povlači "zaključavanje". Ipak, smatra da je "nešto naučeno" iz prvog talasa te da će šteta biti manja nego u martu, na početku pandemije.

Bolje nego u prvom talasu
Treba ipak reći da situacija u trenutnom vidu "lokdauna" u Nemačkoj nije toliko dramatična kakva je bila tokom proleća, kada su kompletne fabrike bile u fazi mirovanja. Tada se nije proizveo nijedan automobil, nijedna nova mašina, a i radnje su bile zatvorene. Situacija je sada znatno drugačija, te je to razlog zbog kojeg ekonomisti smatraju da privreda može izrdžati "lokdaun" do marta.

Nemačka politika sada se svodi na to da privreda nema ograničenja tokom trenutnog "lokdauna". Osim što su zatvoreni restorani i veliki deo malih trgovinskih radnji, ograničenja važe u još nekoliko oblasti.

I savezni ministar finansija Nemačke Olaf Šolc istakao je da se lokdaun na taj način može "veoma dugo izdržati".

"Ovako kako sada izgleda, borba protiv pandemije finansijski je izdrživa. Jer, fabrike nisu u potpunosti zatvorene, a obavlja se i kancelarijski posao", naveo je Šolc.

On je dodao da ne želi da prognozira kada bi mogao da se okonča lokdaun te izjavio da nema smisla da se o tome spekuliše.

Okončan desetogodišnji rast
Nemačka ekonomija je zabeležila u pandemijskoj 2020. godini pad od pet odsto, okončavši desetogodišnju ekspanziju jer su mere zaključavanja ugušile veliki deo poslovnih i potrošačkih aktivnosti, pokazali su podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Koliko god da sumorna bila ova cifra, pad je manji nego što su mnogi analitičari predviđali, a visoka stopa rasta štednje nagoveštava da bi potrošači mogli da budu spremni da pokrenu snažan ekonomski oporavak kada se lokdaun konačno ukine, ocenjuje agencija AP.

Pročitajte još: