Beč
Google street view
Beč

Google street view

Beč, Foto: Google street view

Taj izveštaj, koji nadležni ministar želi da drži u tajnosti, ukazuje na mnoštvo nepravilnosti u BVT-u.

"Ako naše kolege iz cele Evrope ne budu imale više poverenja u nas, onda će BVT imati ozbiljan problem, a tako i svi Austrijanci", ocenio je jedan neimenovani insajder posledice izveštaja.

PROČITAJ JOŠ:

On je ukazao da je sve prisutnije nepoverenje stranih službi u austrijsku, jer u BVT presporo reaguju na ukazane probleme, a postoji i pokušaj skrivanja analize.

"Ako BVT ne bude dobijao više upozorenja od terorističkih napada od britanskog MI5 ili nemačkog BND-a, onda bi moglo doći do napada u Austriji", ukazuje insajder.

austrijska policija

Youtube printscreen

austrijska policija, Foto: Youtube printscreen

Izveštaj "Bernskog kluba" kritikuje posebno sajber bezbednost u BVT.

U izveštaju se navodi da hakeri mogu upasti u IT sisteme BVT, čime bi bili ugroženi najškakljiviji podaci svih evropski službi u tajnom sistemu "Posajdon".

Ulaskom u sistem "Posajdon" postoji rizik da se otkriju identiteti pripadnika evropskih službi, ali i da druge službe saznaju o tajnim operacijama koje su u toku.

Pored toga se kritikuje što BVT još uvek koristi antivirus programa ruskog preduzeća "Kasperski", koja je suočena sa sumnjom da pomaže špijunažu u korist Moskve.

Poznato kakvo nas vreme čeka u najluđoj noći! Najava 3 poznata meteorologa će vas iznenaditi

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 17.11.2019. 19:24 Ove zime pašće drastično manje snega nego prošle godine! sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme, Foto: Alo!/Vladimir Marković Predstojeća zima u Srbiji biće dosta toplija nego lani, a snega i "debelih minusa" nema ni na vidiku, najavljuju meteorolozi. Prema njihovim rečima, ove zime pašće drastično manje snega nego prošle godine.

Takođe se kritikuje to što zaposleni u BVT mogu da unose svoje računare i vežu ih za službenu mrežu, što dodatno otvara mogućnost upada.

Austrijska i nemačka policija u borbi protiv dopinga

EPA, Christian Bruna

Austrijska policija, Foto: EPA, Christian Bruna

Dodatno, eksperti MI5 i nemačke službe u izveštaju kritikuju i što je sedište BVT nedovoljno zaštićeno, te su čak i "škakljivi" sektori ugroženi, jer se u njima drže otvoreni prozori.

Ukazano je i da se nedovoljno nadziru zaposleni BVT, jer niko ne mora da podnosi izveštaj o tome gde putuje, kakva mu je finansijska situacija ili šta radi na društvenim mrežama.

U izveštaju je ukazano na 156 problematičnih tačaka u BVT, zbog kojih je ugrožena dalja saradnja sa prijateljskim službama.

BONUS VIDEO: