Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Nemačka je u proteklih deset godina platila oko milijardu evra za stacioniranje američke vojske na njenoj teritoriji, a SAD, čiji predsednik Donald Tramp je najavio povlačenje 9.500 vojnika, plaća višestruko više.

Pročitajte još:

Dve trećine tih troškova, to jest 648,5 miliona evra otpalo je na mere izgradnje infrastrukture, a 333,9 miliona evra na takozvane posledice odbrane, u koje spadaju štete izazvane od staren američkih vojnika kao i povratak američkih investicija u bivše baze.

Ovi podaci proizilaze iz odgovora Ministarstva finansija na upit poslanika Levice Brigite Frajhold. SAD, međutim, imaju daleko veće troškove za stacioniranje svoje vojske u Nemačkoj.

Donald Tramp

Tanjug / AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug / AP

Ministarstvo odbrane SAD procenjuje troškove za ovu godinu na oko 8,125 milijardi dolara, što je za 61 put više nego 132,4 miliona evra koliko je Nemačka izdvojila prošle godine u te svrhe.

Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Međutim američka vojska ima ogromne prednosti od baza u Nemačkoj, jer preko njih snabdeva vojnike, na primer, u misijama u Iraku i Avganistanu. Trenutno je oko 35.000 američkih vojnika stacionirano u Nemačkoj.

Preporučujemo: