Džulijan Asanž
EPA
Džulijan Asanž

screenshoot/Youtube

Džulijan Asanž, Foto: screenshoot/Youtube

Vrzić ističe da je najstrašnije i najopasnije to što je spisak optužbi proširen, što je Asanž optužen po Zakonu o špijunaži iz 1917. godine.

- I za evo ovih više od 100 godina postojanja tog Zakona, niko nikada nije bio optužen na osnovu njega. Ovo je jedan ozbiljan presedan koji je opasan i po Asanža i po novinarstvo - rekao je Vrzić.

Pročitajte još:

- Amerikanci ne samo što su proširili spisak optužbi protiv Asanža, već njemu preti čak i smrtna kazna i kazna doživotnog zatvora - kaže Vrzić i ističe da treba ipak sačekati odluku suda, verujući da još postoji neka mala šansa da se ne dogodi najgori scenario i za Asanža i za slobodu medija.

Dodaje da je ovo strašna poruka za čitav čitav svet i slobodu javne reči i podseća da Asanžov slučaj nažalost nije izolovan, ali je najdrastičniji.

- Vidimo poslednje dve nedelje da je Francuska tajna služba ispitivala novinare "Monda" koji su objavili neke informacije koje im se nisu dopale, čak im je prećeno zatvorom od pet godina. U Australiji je Federalna policija upala u prostorije njihovog javnog servisa zbog priloga o zločinima australijskih vojnika u Avganistanu. Vidimo da je zapravo sloboda javne reči na tom takozvanom demokratskom zapadu ozbiljno ugrožena, da se stvari ubrzavaju jednim do sada nezabeleženim tempom - kazao je Vrzić.

Džulijan Asanž

Tanjug/AP

Podseća da otkad je Ekvador ukinuo Asanžu azil, sve ide dosta brzo. On je u ambasadi Ekvadora proveo nekoliko godina, da bi u poslednjih godinu dana sve krenulo mnogo brže.

- Zbog čega se to tačno dešava, o tome može da se spekuliše, ali činjenica je da se ubrzalo i da je ovo snažna poruka svima koji zaista otkriju neprijatne istine o onome što rade vlade na Zapadu, vidimo kako prolaze. To su dva glavna zaključka koja možemo da izvučemo u ovom trenutku - rekao je Vrzić.