PREMIJERKA PRED OSTAVKOM Nema Bregzita! Sprema se haos, sutra je dan odluke!

Turbulentno na ostrvu!

Bregzit
Bregzit, Foto: Profimedia

Britanski parlament, kako se i očekivalo, odbio je predlog sporazuma Tereze Mej o „bregzitu“, otvorivši time put celom nizu mogućih scenarija razvoja situacije, uključujući i „oštar“ izlazak zemlje iz EU i ukidanje „bregzita“ u celini.

Za podršku sporazuma glasala su 202 poslanika, dok su 432 bila protiv.

Tereza Mej je obećala da će do ponedeljka predstaviti plan daljih akcija o „bregzitu“, ako Parlament još uvek ima poverenje u Vladu.

"Izlaznost na referendumu bila je visoka, a rezultat je bio jasan. Ova debata je istorijska za parlament i našu zemlju. U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer ova odluka će odrediti budućnost naše zemlje. Neka niko ne sumnja u snagu ove ustanove kada je demokratija u pitanju", rekla je Mej, prenosi "Gardijan".

Prema njenim rečima, poslanici su dužni da ispune demokratske želje britanskog naroda, kao i da su tu da služe ljudima koji su čekali u redu da glasaju na referendumu i koji su verovali političarima.

"Drugi referendum bi produbio nejedinstvo. Ne bi bilo dogovora o tom pitanju, ne bismo imali vremena za implementaciju, bez uzajamne zaštite prava građana. Nijedan dogovor ne bi značio nikakvo sigurnosno partnerstvo sa EU", poručila je Mej.

Britanija bi trebalo formalno da napusti EU u martu 2019. godine.

Sutra glasanje o nepoverenju britanskoj vladi

Nakon što je britanski parlament oborio predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, za sutra je zakazano glasanje o nepoverenju vladi, javlja Rojters.

Opozicioni lider Džeremi Korbin pozvao je na glasanje o nepoverenju vladi.

Oglasila se premijerka

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je u govoru, nakon što su poslanici velikom većinom odbacili plan o Bregzitu, da je vlada čula mišljenje parlamenta..

Ona je dodala da je bitno da obe strane slušaju volju britanskog naroda.

"Svaki dan koji prođe bez rešenja ovog problema znači više nesigurnosti, više ogorčenja i više mržnje", rekla je Mejova, prenosi Rojters.

Britanska premijerka kaže da će prvo sačekati potvrdu da li vlada uživa poverenje parlamenta, jer je sutra očekuje glasanje o nepoverenju vladi.

"Jasno je da parlament ne podržava ovaj dogovor. Večerašnje glasanje ne govori nam šta podržava. Ne govori nam kako ili da li uopšte ima nameru da ispoštuje odluku koju je britanski narod doneo na referendumu, koji je parlament odlučio da održi", rekla je Mejova.

Ranije večeras, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namerama, nakon što je dogovor o Bregzitu večeras doživeo krah u britanskom parlamentu.

"Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rešenje", napisao je Tusk na Tviteru.

Junker je poručio da je "sa žaljenjem" primio vesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što pre iznese svoje namere, jer je "vreme uskoro isteklo".

"Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem. Iako ne želimo da se to dogodi, Evropska komisija će da nastavi rad na svom planu kako bi EU bila u potpunosti spremna", poručio je Junker u saopštenju.

Posle odbacivanja plana, Mejovu sutra očekuje glasanje o nepoverenju vladi, prenosi AP.

Uoči glasanja, u kome su 432 britanska poslanika glasalo protiv premijerkinog dogovora o izlasku iz Evropske unije, a 202 su ga podržala, opozicioni lider Džeremi Korbin apelovao je na poslanike da obore vladu i izazovu nove parlamentarne izbore.

Kako ocenjuje agencija AP, vođstvo Mejove je uzdrmano. Agencija dodaje da britanska vlada ima vremena do ponedeljka da pronađe "plan B".

Ukoliko Britanija ne ratifikuje dogovor sa EU može se očekivati haotičan izlazak iz bloka 29. marta, kada je formalno zakazan, navodi AP.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi