Greta
Tanjug/AP
Greta

Tanjug/AP

Greta, Foto: Tanjug/AP

* Ruski predsednik Vladimir Putin odgovorio Greti Tunberg

* Putin smatra da je Greta poslata, kako bi ostvarila nečije interese

* Takđe, Greti je poručio da objasni ljudima u Africi zašto treba da nastave da žive u siromaštvu, a ne kao Švedska

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne deli entuzijazam u vezi sa govorom švedske aktivistkinje za očuvanje životne sredine Grete Tuberg u Ujedinjenim nacijama i osudio korišćenje dece i tinejdžera radi ostvarivanja tuđih interesa.

"Možda ću vas razočarati, ali ne delim entuzijazam zbog govora Grete Tunberg", rekao je Putin.

 

Ocenio je da je dobro da tinejdžeri i mladi usredsrede pažnju na probleme današnjice, uključujući zaštitu životne sredine.

"Međutim, kada se deca i tinejdžeri koriste radi nečijeg interesa, to je vredno osude", poručio je ruski predsednik.

Putin smatra da niko nije objasnio Tunbergovoj da je moderan svet složen i različit.ž

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Ljudi u Africi ili brojnim azijskim zemljama žele da žive na istom nivou kao što se živi u Švedskoj. Sad neka objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu i da ne budu poput Švedske. Siguran sam da je Greta veoma ljubazna i iskrena devojčica, ali odrasli moraju da učine sve što mogu da ne dovode tinejdžere i decu u ekstremne situacije", rekao je Putin.

Tunbergova je na Samitu UN u Njujorku uputila prekor svetskim liderima zbog toga što nisu uspeli da savladaju problem klimatskih promena.

"Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove", poručila je u UN 16-godišnja devojčica koja je pre više od godinu dana započela proteste ispred švedskog parlamenta, a što je kulminiralo globalnim protestima protiv klimatskih promena.

KFOR NASTAVLJA PODMUKLU MISIJU NA KOSOVU Tači završio ključni sastanak! Najgore tek predstoji! Profesionalne NATO jedinice u pripravnosti!

BONUS VIDEO:Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu