DUEL U SB UN Nebenzja: Rusija nikada nije proizvodila "novičok"

U Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok", a taj nervni agens koji je korišćen u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu ćerku možda je proizveden na drugom mestu - na primer u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja, Foto: AP/Mary Altaffer

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo", prenosi TASS.

Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom "novičok", koji zmatraju "sovjetskim izumom".

Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi TASS.

On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke.

Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi