Moskva
Shutterstock
Moskva

Shutterstock

Moskva , Foto: Shutterstock

 „Administracija SAD je učinila neprijateljski antiruski ispad, uvodeći nove sankcione mere za 'kažnjavanje Moskve' u duetu sa EU. Apsurd trijumfuje kada se kao povod za uvođenje sankcija proglasi namerno priređena provokacija sa navodnim 'trovanjem' Navaljnog nekakvim 'bojevim hemikalijama'. Sve to je samo razlog za nastavak otvorenog mešanja u naše unutrašnje poslove. Ne nameravamo da se mirimo s tim“, navodi Zaharova.

Ona je dodala da će Moskva odgovoriti na nove antiruske sankcije Vašingtona na osnovu principa reciprociteta, ali to ne moraju nužno biti simetrične mere.

„Američkim kolegama je teško da shvate svu iluzornost svojih težnji za sopstvenom izuzetnošću i da se pomire sa tim. Namere da se Rusiji nametne bilo šta putem sankcionog ili drugog pritiska propadale su u prošlosti, propadaju i sada. Ukoliko SAD nisu spremne za ravnopravan dijalog na razumnoj osnovi, to je njihov izbor. Bez obzira na američke 'sklonosti ka sankcijama', nastavićemo da dosledno i odlučno branimo nacionalne interese, pružajući otpor bilo kojoj agresiji. Pozivamo kolege da se ne igraju vatrom“, upozorila je Zaharova.

Pokušavajući da skrene pažnju sa unutrašnjih problema i uvodeći nove sankcije protiv Rusije, Vašington je doveo bilateralne odnose sa Moskvom do tačke potpunog zamrzavanja, konstatovala je portparolka.

„Bela kuća ponovo pokušava da predstavi sliku spoljnog neprijatelja, nakon što se uplela u svoje unutrašnje probleme. Više puta smo komentarisali tu američku politiku koja je lišena logike i smisla i samo sve više sakati bilateralne odnose, koje je Vašingon već doveo do tačke potpunog zamrzavanja“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, budući da Vašigton serijski krši međunarodne sporazume i dogovore u sferi kontrole naoružanja i neširenja oružja, po definiciji je lišen moralnog prava da „drži predavanja“ drugima.

Podsetimo, danas je Amerika uvela sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim. SAD su pooštrile ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu unele 14 institucija. Kako je saopšteno, Vašington će prekinuti da pruža svaku vrstu pomoći Moskvi, osim hitne humanitarne. Vašington zabranjuje finansijskim institucijama američke vlade da daju kredite Rusiji, kao i izvoz odbrambenih tehnologija u tu zemlju.

Nešto ranije i Brisel je uveo nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog.

Pročitajte: