Angela Merkel
Tanjug
Angela Merkel

Tanjug

Angela Merkel, Foto: Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da ostanu strpljivi zbog ograničenja koja su na snazi radi usporavanje širenja korona virusa, ocenivši da će sa vakcinama stići i "svetlost na kraju tunela".

U govoru u nemačkom parlamentu, Bundestagu, dan posle dogovora s šefovima vlada saveznih pokrajina da se mere ograničenja produže najmanje do 20. decembra, Merkelova je rekla da je to nužno da bi se osiguralo da bolnice ne budu preopterećene, javlja portal "Slobodna Evropa", a prenosi Tanjug.

- U borbi protiv pandemije se ne radi o zdravlju ili ekonomiji, zdravlju ili obrazovanju, zdravlju ili kulturi, zdravstvenim ili socijalnim kontaktima, već o svim tim stvarima zajedno - rekla je ona.

Nemačka je 2. novembra zabranila rad ugostiteljskim objektima, kulturnim ustanovama i teretanama, dok su škole, prodavnice i frizerski saloni otvoreni.

Te mere je trebalo da budu na snazi četiri nedelje, ali su se nemačka kancelarka i guverneri u sredu uveče dogovorili da se produže do 20. decembra.

Cilj je da broj novozaraženih u svakom regionu zemlje na nedeljnom nivou bude ispod 50 na 100.000 stanovnika, a sada ih je po 140.

Kancelarka Merkel je rekla da građani imaju razloga da budu optimistični zbog vakcina koje će verovatno biti odobrene pre Božića.

Pročitajte još