Korona u Indiji
AP/Tanjug
Korona u Indiji, Foto: AP/Tanjug

Naime, naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu, koji stoje iza tamošnje aplikacije Covid Symptom Tracker, insistiraju na tome da se osip doda na zvanični spisak simptoma korona virusa, a čak su i utvrdili postojanje osam različitih vrsti osipa, piše "Mirror".

Ovaj podatak je izbio na svetlost dana nakon što je zabeležen porast broja korisnika aplikacije koji su prijavili neke promene na kožu, a devet odsto pozitivno testiranih imalo je osip na telu ili nožnim prstima.

Istraživači su otkrili i da je osip duplo češći kod dece nego kod odraslih i da se može javiti pre, tokom i nakon drugih simptoma virusa, pa čak i u razmacima od nekoliko nedelja. S druge strane - u čak 21 odsto slučajeva osip je bio jedini simptom Kovida-19.

U saradnji sa Britanskim udruženjeme deramtologa, naučnici sa Kraljevskog koledža sastavili su galeriju od 400 fotografija nakon što su primili na hiljade primera osipa, a klasifikovali su osam kategorija osipa.

1. Urtikarija (koprivnjača) - pojava izdignutih, dobro ograničenih, eritematoznih papula i plakova praćenih svrabom.

2. Osip nalik na varičele - obično se pojavljuje na laktovima i kolenima, kao i na zadnjim delovima ruku i stopala;

3. Kovid prsti - sastoje se od crvenkastih ili ljubičastih kvrga na prstima ruku i nogu koje mogu biti vrlo bolne.

4. Pitirijaza - obično počinje kao jedna velika kružna ili ovalna žućkasta fleka na grudima, stomaku ili leđima prečnika 10-ak santimetara.

5. Ekcem na vratu i prsima - često je ružičaste boje i svrbi.

6. Upaljene usne – upala može biti iznutra ili spolja, a usne se mogu ljuštiti i biti suve.

7. Ljubičasti osip - karakterišu ga tamnocrvene ili ljubičaste fleke koje izgledaju kao modrice.

8. Egzantem - simetričan osip u vidu crvenkastih mrlja ili kvrga, obično propraćen virusnom bolešću.

"Naše istraživanje pokazuje da osip može bolje pokazti prisustvo korona virusa nego groznica ili kašalj, a posebno kod dece. Otkrili smo da jedno od šestero dece dobije osip bez ikakvih drugih klasičnih simptoma", rekla je Veronika Batejl, dermatolog koji je predvodio istraživanje.

"Za većinu osipi usled korona virusa traju nekoliko nedelja i na kraju nestanu. U nekim slučajevima mogu biti potrebni lekovi ako osip izrazito svrbi", dodala je ona.

Tim Spketor ispred Kraljevskog koledža u Londonu poručio je kako dodavanja promena na koži na spisak simptoma korona virusa može da "smanji broj infekcija i spasi živote".

Pročitajte još: