ISTORIJSKI TRENUTAK NATO povlači vojsku! Amerikanci potpisali sporazum sa talibanima

Sjedinjene Američke Države i NATO povući će sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci ako talibani ispune svoje obaveze is sporazuma koji će danas biti potpisan u Dohi, navodi se u zajedničkom saopštenju američke i avganistanske vlade.

Američka vojska
Američka vojska, Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, SAD će u prvoj fazi smanjiti broj svojih vojnika sa oko 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Veruje se da bi sporazum mogao da dovede do okončanja 18-godišnjeg rata, koji je počeo posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Delegacija talibana, u kojoj je 31 delegata, već je stigla u Katar, a sporazum bi trebalo da potpiše politički lider pokreta Abdul Gani Baradar.

Ceremonija potpisaivanja sporazuma održaće se u hotelu Šeraton, a prisustvovaće mu i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Potpisivanje sporazuma će uslediti nakon nedelje u kojoj su se i američke snage i talibani obavezali na smanjenje nasilja.

U roku od deset do 15 dana nakon potpisivanja sporazuma, talibani i predstavnici svih delova avganistanskog društva, uključujući vladu, sešće za sto i pokušati da dogovore uređenje posleratnog Avganistana, uključujući i pitanje trajnog primirja i prava žena i manjina.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi