Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP
Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Već mesecima turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preti da će početi vojni napad na kurdske snage na severu Sirije, koje turska vlada većinom smatra teroristima. Turska je nezadovoljna što se ne realizuje dogovor sa SAD o formiranju zone bezbednosti duž granice dve zemlje.

PROČITAJ JOŠ:

Kurdske snage snosile su najveći teret borbe protiv militanata Islamske države koju su vodile SAD, pa su američki republikanci i demokrate upozorili da će omogućavanje takvog napada poslati "zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom sveta", prenosi AP.

Mapa Severne Hame (Sirija)

Liveaumap

Mapa Severne Hame (Sirija), Foto: Liveaumap

Američke trupe "neće podržati niti biti uključene u operaciju" i "više neće biti u neposrednoj oblasti" u severnoj Siriji, izjavila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam.

Kako navodi agencija, nije jasno da li to znači da će Sjedinjene Države povući svoje trupe iz severne Sirije.

Pregledano 80 odsto glasova! Ovakve rezultate niko nije očekivao!

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača. * Vanredni parlamentarni izbori održani su danas na Kosovu i Metohiji * Nakon 80 odsto pregledanih listića Samoopredeljenje vodi * Kurti najavio da će sutra razgovarati sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) kako bi krunisali promene i formirali vladu Vanredni parlamentarni izbori danas su održani na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru, a zatvorena su u 19.00 časova.

Najava je usledila nakon telefonskog razgovora predsednika Donalda Trampa i Erdogana, saopšteno je iz Vašingotna.

U izjavi Bele kuće stoji i da će Turska preuzeti strane borce zarobljene u američkoj kampanji protiv Islamske države koje su držale kurdske snage.

Kako se navodi, reč je o oko 2.500 stranih boraca koji su pretežno evropski državljani.

BONUS VIDEO: