Svemir
Youtube/Printscreen
Svemir

Youtube/Printscreen

Svemir, Foto: Youtube/Printscreen

- NATO nastavlja da se prilagođava u svim sferama, uključujući svemir, koji je svake godine sve zagušeniji. Neke države, pre svih Rusija i Kina, razvijaju sisteme koji bi mogli da zaslepe, onesposobe ili obore satelite u orbiti - upozorio je Stoltenberg.

Oko Zemlje kruži oko 2.000 satelita, više od polovine kontrolišu članice NATO, a sistem satelitskih komunikacija omogućava gotovo sve - od usluga mobilne telefonije do vremenske prognoze.

Pročitajte još:

Trenutno se oko 40 odsto NATO komunikacija realizuje posredstvom satelita, navodi se u izveštaju Radija Slobodna Evropa.

- Svemir je presudan za našu sposobnost navigacije, komunikacije, otkrivanje lansiranih projektila i brze, a efikasne i sigurne satelitske veze su vitalne za naše trupe - rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da cilj saveznika nije "militarizacija svemira već podizanje svesti u okviru NATO o izazovima u svemiru i zajedničkoj sposobnosti da se nosimo s njima".

U decembru su članice severno-atlantskog saveza prepoznale svemir kao peti domen operacija koji se mora braniti jednako efikasno kao vazdušni prostor, kopno, more i sajber prostor.

Pročitajte još: