NATO
Tanjug/AP
NATO

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Danas je u Briselu održan vanredni sastanak nakon što je Tramp ponovo kritikovao ostale članice NATO i trgovinsku praksu EU na sastanku iza zatvorenih vrata tokom samita Alijanse u Briselu.

Lideri NATO-a SU potom zatražili da predstavnici partnerskih država, Ukrajine i Gruzije, napuste prostoriju da bi održali vanredni, neplanirani sastanak, rekli su izvori agenciji Rojters.

Prema pisanjima "Vašington posta" koji se pozvao na diplomate koje se nalaze u Briselu, Tramp je zapretio da ukoliko "NATO članice odmah ne povećaju svoju potrošnju na odbranu, da će Sjedinjene Države ići same".

Nije jasno da li je Tramp zapretio povlačenjem SAD-a iz NATO, ali su pojedini zvaničnici tako doživeli njegovu izjavu.

Kako prenose mediji, američki predsednik je posebno kritikovao Nemačku, Španiju i Belgiju, ali nije pretio da će se Amerika povući iz NATO-a.

Tramp je jutros, pre nastavka samita Alijanse, na "Tviteru" ponovio zahtev da članice ove organizacije počnu da izdvajaju po dva odsto godišnjeg domaćeg bruto proizvoda za vojsku i da im konačni cilj bude četiri odsto.

Komentari (2)

Penzioner

12.07.2018 12:25

Moraćemo više da radimo da bi zaradili za Nemacku više para!

Цицка

13.07.2018 09:31

Idite sami to je ionako vasa stvar nije Evropska, Evropa ume, moze i sama da se brani ukoliko neprijatelj zaista postoji ali neprijatelja vidi samo Amerika i Engleska . Uostalom da ste pravi prijatelji Evrope ne biste trazili nikakve pare od nje vec bi ste ako bi i postojala neka pretnja koja nije izavana vasim SNN ili placenim kretenima mogli je braniti i bez placnaja tako rade prijatelji . Idite sami u svoje osvajacke pohode.