Aleksandar Vučić, Donald Tramp
Tanjug / AP
Aleksandar Vučić, Donald Tramp

Tanjug / AP

Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Foto: Tanjug / AP

List piše o, kako kaže, nesrećnom ponašanju Džoa Bajdena prema Srbiji tokom sukoba 1999. godine.

Srbi nisu zaboravili oduševljenu podršku Bajdena kampanji bombardovanja, koja je pokrenuta uglavnom na civilne ciljeve, uzrokujući masovne žrtve i teško oštećenu infrastrukturu, piše magazin.

Mnogi smatraju da je upotreba osiromašenog uranijuma u kasetnoj municiji i granatama u kosovskom ratu, razlog za visoke stope leukemije danas u regionu.

NATO

Ilustracija

NATO, Foto: Ilustracija

I još gore, 2008. godine Srbija je imala najveću stopu smrtnosti od raka dojke.

Mnogo srpsko-američkih građana videlo je politiku iz Bajdenove ere prema Srbiji kao šamar, s obzirom na to da su dve države bile saveznice u oba svetska rata.

List navodi da je to oštar kontrast u odnosu na 28. jul 1918. godine, kada je američki predsednik Vudro Vilson naredio da se zastava Srbije zavijori nad Belom kućom u znak solidarnosti Amerikanaca sa srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata.

Gde je Bajden pao, tamo je Tramp uspeo

Do danas je samo šačica zemalja imala tu čast, ističe "Vol stirt internešenal".

Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

Tamo gde Bajden nije uspeo kod nekih Srba, američki predsednik Donald Tramp je uspeo kod drugih, ističe list i dodaje da se posle 2008. godine, kada je srpska pokrajina Kosovo i Metohija jednostrano proglasila nezavisnost, stvorio zastoj između Srbije i njene odmetnute provincije, koji je prekinut pregovorima koje je Tramp vodio u Beloj kući.

U vezi sa značajnim i brzim ponovnim oživljavanjem odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, neki Srbi se pitaju da li je Tramp predsednik za njih.

Od velikog značaja za srpsko-američke građane jeste to što je u sporazumu istaknuta obaveza zaštite i promovisanja slobode veroispovesti, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju i zaštitu verskih objekata.

Kosovski Albanci uništavali sve srpsko

Magazin "Volstrit internešenal" navodi da su mnogi njihovi sunarodnici bili svedoci pljačkanja srpskih verskih mesta i skrnavljenja pravoslavnih hrišćanskih groblja.

Prema Međunarodnom centru za tranzicionu pravdu, kosovski Albanci su uništili 155 srpskih pravoslavnih crkava i manastira između juna 1999. i marta 2004. godine, ističe list.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Direktorka strateškog partnerstva humanitarne organizacije "28. jun" Ana Petronijević, koja je fotografisana u Beogradu s Trampovom najmlađom kćerkom Tifani, izjavila je za list da bi osećaji koji se odnose na Kosovo mogli biti vodilja glasova mnogih Srba na biralištima.

Predsednik "28. juna" Filip Filipi slaže se sa Petronijevićevom i ističe da se srpsko-američki građani izuzetno dobro sećaju bombardovanja njihove domovine 1999. godine i nesankcionisane agresije koju su favorizovali političari sa obe strane, uključujući u to vreme i Džoa Bajdena.

U polarizovanoj trci, gde će se računati svaki glas, za mnoge od 750.000 srpsko-američkih građana u Sjedinjenim Američkim Državama, izbor koji će imati 3. novembra nesumnjivo će biti težak, zaključuje list.