Donald Tramp
EPA/Shawn Thew
Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će Iran biti „uništen“ ogromnom silom, ukoliko napadne bilo šta američko.

S obzirom da Iran razume samo „snagu i moć“, Tramp je zapretio da će mu upravo to i pokazati, napisavši na svom nalogu na Tviteru da će svaki napad Irana na Ameriku biti dočekan „ogromnom silom“ i „uništenjem“.

Federika Mogerini

Tanjug

Američki predsednik zapretio je Teheranu oštrim odgovorom na sve neprijateljske poteze protiv Sjedinjenih Američkih Država, ponavljajući svoje ranije izjave kada je obećao da će takvi napadi biti „kraj Irana“.

Teheran je 20. juna oborio američku bespilotnu letelicu nakon što je ona narušila vazdušni prostor Irana. Vašington je tvrdio da je dron leteo iznad neutralnih voda i kasnije zamalo pokrenuo napade protiv ove zemlje kao odgovor na uništavanje bespilotne letelice.​

Donald Tramp

Tanjug/AP

U ponedeljak je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz o sankcijama protiv Irana, koje će biti usmerene protiv iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneja. Prema tekstu ukaza, Sjedinjene Američke Države blokiraju sva sredstva koja pripadaju onima koji su potpali pod sankcije i prete sankcijama finansijskim organizacijama za saradnju sa njima.

Kao odgovor na nedavne mere protiv zemlje Teheran je izjavio da Vašington time zatvara put za diplomatiju sa Teheranom, a sve tvrdnje američke administracije o spremnosti za pregovore sa Iranom su lažne.

Pročitajte još: