Izlivanje nafte
prinstcreen
Izlivanje nafte

prinstcreen

Izlivanje nafte, Foto: prinstcreen

Na brodu koji se 25. jula nasukao na koralni greben u Indijskom okeanu kod Mauricijusa pojavile su se pukotine pa se čini kako će se svakog trenutka prepoloviti.

Japanski brod "Vakašio" dugačak je 299,5 i širok 50 metara, a ima 20 članova posade.

Plovi pod zastavom Paname, a vlasnik je kompanija "Okijo Marine", ogranak "Nagašiki šipinga". Veruje se da je brod prevozio oko 4000 tona goriva. Strahuje se da je u vode koje okružuju Mauricijus dosad iscurilo najmanje 1000 tona nafte.

Iz njega se izliva nafta koja izaziva ekološku katastrofu jer ugrožava korale, ribe i ostali morski svet u Indijskom okeanu, a aktivisti Grinpisa javljaju kako će to verovatno biti najgora ekološka kriza u istoriji Mauricijusa.

Meštani na sve načine pokušavaju da obuzdaju katastrofu, pa prave barijere od slame, odeće, pa čak i kose.

 Ignorisali su upozorenja nadležnih da napuste pogođeno područje i sami su pristupili velikom čišćenju.

 Mauricijus, sa svojih oko 1,3 miliona stanovnika, zavisi od voda koje im obezbeđuju hranu, ali i dovode veliki broj turista.

"Shvatili su da moraju da uzmu stvar u svoje ruke. Tu smo da zaštitimo našu floru i faunu", rekao je aktivista Ašok Subron.

Čišćenju se priključio i veliki broj ronilaca, ribara i mnogih drugih. Meštani nude i smeštaj volonterima koji su došli iz raznih krajeva kako bi im pomogli.

"Mislim da je već prekasno. Ukoliko brod pukne, situacija će izmaći kontroli. Sve se komplikuje iz sata u sat", rekao je okeanograf Vasen Kaupajmuto.