Njujork
screenshoot/Youtube
Njujork

screenshoot/Youtube

Njujork, Foto: screenshoot/Youtube

Šokantni talas nasilja usledio je, kako njujorški dnevni list piše, dok se grad oporavlja od stalnih protesta pokrenutih zbog brutalnih akcija policije, meseci provedenih kod kuće usled pandemije koji je Njujork jedno vreme pretvorila u epicentar virusa korona u SAD i visokih letnjih temperatura, prenosi Tanjug pisanje njujorškog lista.

Uz sve, kako navode, stvorena je i haotična atmosfera zbog eksplozije ilegalnih vatrometa tokom čitave noći u više delova grada koji ima više od osam miliona stanovnika.

U prvom kobnom vatrenom obračunu, u grudi je pogođen mladi otac Hose Cepeda (20), a nesreća se dogodila u Bruklinu nakon manje svađe, rekle su komšije objašnjavajući da ga je prvi metak ubio, a da u bolnici nisu ništa mogli da učine.

To je bio prvi u nizu zastrašujućih incidenata za koje su sindikati policije okrivili gradonačelnika Bila de Blasia i nadležne koji su prošle nedelje usvojili godišnji budžet umanjen za oko milijardu dolara, što je korak usmeren ka ispunjavanju zahteva aktivista za reformu policije, navodi njujorški dnevni list.

Jun je bio naročito nasilan mesec, dodaje list osnovan pre 101 godinu, jer je tokom prvih 28 dana upucano 250 ljudi, prema statistikama njujorške policije. To je ogroman skok u poređenju sa 97 osoba stradalih u istom vremenskom periodu prošle godine i to je najnasilniji jun od 1996. godine, pokazuju statistike njujorške policije.

Juče je u Harlemu, u 116. ulici, smrtno pogođen 23-godišnjak. Policija je obaveštena o pucnjavi, žrtva je preminula minut po dolasku u bolnicu, rekli su izvori.

„Pravili smo roštilj. Svi su se samo zabavljali“, rekao je svedok i dodao da je izašao na kratko i kad se vratio svi su trčali u zgradi vičući: „Pucaju, pucaju“.

U svađi u Bruklinu ubijen je mladić (19), koji je pogođen u grudi, a osam godina stariji muškarac ranjen je u levo rame.

Nepun sat kasnije u Bruklinu ubijen je i čovek star 40 godina.

Samo pola milje daleko od prve kobne pucnjave, pogođeno je dvoje. Mladić (23) je upucan u grudi, a devojka (22) u desnu nogu oko 2.30.

U Harlemu je 26-godišnji muškarac teško pogođen nakon što je šestoro ljudi ranjeno u pucnjavi na privatnoj proslavi. Među njima je bio i dečak (15).

List navodi da još niko nije uhapšen i da su istrage u toku.

PROČITAJ JOŠ: