Američka vojska, Sirija
Tanjug/AP
Američka vojska, Sirija

Tanjug/AP

Američka vojska, Sirija, Foto: Tanjug/AP

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je kako se veći konvoj američke vojske, s više desetina vojnih vozila, kreće prema gradu Kamišli (označen na gornjoj karti) u istočnoj provinciji Hasaka.

Podsetimo, reč je o gradu koji se i dalje nalazi pod kontrolom kurdskih YPG snaga. Bio je "na nišanu" turske vojne ofanzive u novembru, no turska vojska i njihovi saveznici na terenu ipak nisu stigli do njega (ofanziva je zaustavljena nakon ruskog i američkog pritiska).

U izveštaju sirijske novinske agencije navodi se kako se u konvoju nalaze vojni kamioni, terenska vozila, vozila s vojnom opremom, logistikom, ali i naftne cisterne. Nadalje, ističe se kako je konvoj juče rano ujutro prešao u Siriju iz pravca Iraka.

Sirija

Printscreen

Sirija, Foto: Printscreen

Izvori na terenu rekli su u razgovoru za novinsku agenciju SANA kako je reč o najvećem američkom vojnom konvoju koji je ušao u Siriju zadnjih meseci.

Ako su informacije tačne, cilj bi mogao biti jačanje kurdskih snaga i priprema za mogući sukob ukoliko se turska vojna ofanziva ponovno aktivira (što je Erdogan sugerisao u nekoliko navrata).

Redžep Tajip Erdogan

AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP