Nova IRA
screenshoot/Twitter
Nova IRA, Foto: screenshoot/Twitter

Policija je navela da je 29-ogodišnja novinarka i spisateljica Lira Meki umrla pošto je pogođena iz vatrenog oružja za vreme sinoćnjih nereda u kvartu Kregan u Londonderiju.

PROČITAJ JOŠ:

Pomoćnik šefa policije Mark Hamilton rekao je da je naoružani muškarac ispalio nekoliko hitaca na policiju za vreme nemira.

- Mi verujemo da je ovo teroristički čin. Verujemo da su ga sproveli nasilni disidentni republikanci - rekao je Hamilton.

Hamilton je rekao da je procena policije da najverovatnije iza napada stoji Nova IRA i da je to glavni smer u kome teče istraga.

Otvorena je istraga za ubistvo ali za sada nema uhapšenih. Hamilton je apelovao na to da prevlada mir za vreme Uskršnjih praznika.

Britanska premijerka Tereza Mej nazvala je smrti novinarke "šokantnom i zaista besmislenom".

- Ona je bila novinarka koja je umrla dok je obavljala svoj posao sa velikom hrabrošću - rekla je britanska premijerka.

PREPORUČUJEMO:

Očevidac je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da je naoružani muškarac neselektivno pucao u masu za vreme nereda ispred stambenog kompleksa Kregan.

Nova IRA je mala grupa republikanaca koji odbacuju Sporazum sklopljen na Veliki petak 1998. godine.

Tim sporazumom je Irske republikanska vojska prihvatila političko rešenje posle dugogodišnjeg nasilja u kojem je ubijeno više od 3.700 ljudi.

Ta grupa se takođe smatra odgovornom za napad automobilom bombom u Londonderiju u januaru kada nije bilo povređenih.

Smatra se najvećom od otcepljenih disidentskih grupa koje još deluju i vezana je za još nekoliko ubistava tokom prošle decenije. Poslednjih meseci zabeležen je porast tenzija u Severnoj Irskoj, i sporadično nasilje koje je uglavnom koncentrisanu u Londonderiju.

Predstavnik OEBS-a osudio ubistvo novinarke

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir najoštrije je danas osudio ubistvo novinarke Lajre Meki u Severnoj Irskoj i izrazio nadu da će odgovorni za to brzo biti privedeni pravdi.

- Duboko sam ožalošćen smrću Lajre Meki u Londonderiju. Ona je obavljala svoj posao, pokrivala nemire u tom gradu. Najoštrije osuđujem ovo besmisleno i strašno ubistvo novinarke - rekao je Dezir.

On je pozdravio to što su vlasti pokrenule istragu i izrazio nadu da će odgovorni brzo biti identifikovani i privedeni pravdi, navodi se u saopštenju OEBS-a.