virus
Printscreen Youtube
virus

Printscreen Youtube

virus, Foto: Printscreen Youtube

* U laboratoriji za proizvodnju biološkog oružja izbio je požar posle eksplozije

* Jedan radnik je teško povređen, a vatra je zahvatila peti sprat insituta koji čuva smrtonosne viruse

* Požar gasilo 38 vatrogasaca

Prema prvim informacijama u istraživačkom centru Vektor u sibirskom gradu Koltsovo izbio je požar usled eksplozije plinske bombe tokom izvođenja konstrukcijskih radova na petom spratu laboratorije, saopštili su iz ovog istraživačkog laboratorija. Tom prilikom jedan radnik je zadobio opekotine i prebačen je na odeljenje intenzivne nege lokalne bolnice.

Građani oprez, VIRUS je stigao! Ovi građani Srbije su najugroženiji!

AUTOR: Alo.rs/Blic/A.M. DATUM I VREME: 17.09.2019. 17:20 Ambulante prepune KBC "Dragiša Mišović", bolnica, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Jedan od uzroka povećanja respiratornih infekcija kod dece i odraslih jeste nestabilno vreme. Prema izveštajiima iz pojedinih gradskih domova zdravlja, povećan je broj dece sa simptomima respiratornih infekcija.

 

Na zgradi navodno od požara nije bilo težih oštećena. Kako tvrde u Vektoru curenja opasnih virusa navodno nije bilo iako se kako je kasnije utvrđeno vatrena buktinja zahvatila 30 kvadratnih metara pre nego što je ugašen. Zbog važnosti samog instituta u gašenju požara učestvovalo je 13 vatrogasnih vozila i 38 vatrogasaca.

Vektor je kao institut osnovan daleke 1974. i u vreme hladnog rata i bio je namenjen razvoju biološkog oružja. Laboratorija ima inače najveću svetsku kolekciju smrtonosnih virusa na svetu, a među njima izdvajaju se virusi ebole, variole vere, ptičijeg gripa i različite vrste hepatitisa.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ovo je druga nesreća u ovom insititutu. Naime 2004 u laboratoriju je umrla Antonija Presnjakova koja se slučajno ubola injekcijom koja je sadržavala virus ebole. Neposredno pred smrt ona je izvodila eksperimente na morskim prasićima i nosila je zaštitno odelo, uključujući rukavice. Iako joj je pružena hitna medicinska pomoć ona je nedelju dana kasnije umrla.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!