Boris Džonskon i Junker
Tanjug/AP
Boris Džonskon i Junker

Tanjug/AP

Boris Džonskon i Junker, Foto: Tanjug/AP

To je saopštila kancelarija Borisa Džonsona, nakon sastanka britanskog premijera sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom.

„Lideri su se složili da razgovore treba intenzivirati, a sastanci će se uskoro svakodnevno održavati“, navodi se u saopštenju portparola britanskog premijera, a prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

PROČITAJ JOŠ:

U razgovorima će, pored Junkera i Džonsona, učestvovati i glavni pregovarači Mišel Barnijer, sa strane EU, i britanski sekretar za „bregzit“ Stiv Barkli.

Borisa Džonsona u Luksemburgu danas su dočekali demonstranti koji su ga izviždali, a zbog protesta se britanski premijer nije pojavio na konferenciji za novinare posle sastanka sa luksemburškim kolegom.

„Sram vas bilo“, uzvikivali su demonstranti Džonsonu posle razgovora sa premijerom Luksemburga.

Boris Džonskon i Junker

Tanjug/AP

Boris Džonskon i Junker, Foto: Tanjug/AP

Portparolka EK Mina Andreeva je posle sastanka Džonsona i Junkera u Luksemburgu, za koji je navela da je bio prijateljski, objavila na svom profilu na Tviteru da će se „pregovori nastaviti ubrzanim tempom“, navodi AP.

Junker je na sastanku sa Džonsonom ponovio da je Velika Britanija u obavezi da iznese legalna i funkcionalna rešenja koja su u skladu sa Sporazumom o povlačenju.

Istakao je da je EK „spremna i otvorena“ da razmotri takve predloge, ali je dodao da oni još nisu izneti.

„Evropska komisija je spremna da radi svaki dan, ceo dan. Sastanak EU lidera u oktobru biće značajan korak u ovom procesu, a EU ostaje ujedinjena", poručio je Junker.

Uoči sastanka sa Junkerom, Džonson je novinarima rekao da je oprezan u očekivanjima.

Pravi svoju EU! Besni zbog Kosova, za Srbiju ima rešenje zbog kog Albanci ne znaju na koja vrata da zakucaju!

AUTOR: Republika/D.S. DATUM I VREME: 16.09.2019. 15:15 Loše im se piše! Američki predsednik Donald Tramp okupiće u jednu veliku i jaku grupaciju saveznike SAD unutar Evropske unije i tako praktično formirati paralelnu EU. Prema projekcijama Vašingtona, među tim državama trebalo bi u dogledno vreme da se nađe i Srbija.

Džonson na manje od sedam nedelja pre roka za izlazak Britanije iz EU nije postigao dogovor sa Briselom o načinu na koji će se razdvojiti peta svetska ekonomija i njen najveći trgovinski partner.

Britanski premijer je juče rekao da veruje da u narednim nedeljama može da postigne dogovor sa Evropskom unijom.

On je to uverenje izneo u tekstu za „Dejli telegraf“, u kom je istakao da radi na tome da Britanija izađe iz EU 31. oktobra.

Bivši gradonačelnik Londona je naveo da napuštanje EU bez sporazuma nije ishod koji bi želeo, ali je dodao su u toku „veoma opsežne“ pripreme za scenario bez dogovora.

„Ukoliko bi u narednim danima došlo do dovoljnog napretka, nameravam da idem na ključan samit 17. oktobra i finaliziram sporazum koji će zaštiti interese građana i poslovanja sa obe strane Kanala i obe strane granice u Irskoj“, napisao je Džonson za „Telegraf“.

BONUS VIDEO: