Konstantinos Kacifas
Tviter
Konstantinos Kacifas, Foto: Tviter

Albanska vlada pozvala je grčku ambasadorku u toj državi Eleni Surani zbog serije incidenata koji su usledili posle ubistva Grka Konstantinosa Kacifasa u Albaniji, javljaju mediji u Tirani.

PROČITAJTE JOŠ: 

 

 

Neposredno posle incidenta u selu Bralat, grčki nacionalisti zapalili su nekoliko albanskih zastava, a Molotovljevi kokteli bačeni su na nekoliko objekata čiji su vlasnici Albanci. Test odnosa dve države predstavljaće sahrana Konstantinosa Kacifasa.

Kako navode albanski mediji, od grčke ambasadorke zatraženo je da se Atina distancira od tih incidenata, kao i da garantuje živote i bezbednost Albanaca u Grčkoj. Dva dana ranije, grčke vlasti pozvale su albanskog ambasadora u Atini kako bi uložile protest zbog ubistva Konstantinosa Kacifasa.

 

Atina i Tirana imaju različita viđenja načina na koji je ubijen Grk, pošto albanske vlasti tvrde da je Kacifas pucao na policiju posle nedovoljno rasvetljenog spora oko grčke zastave na vojničkom groblju u selu Bralat, pri čemu je pogodio i jedno policijsko vozilo.

Kacifasa su albanski specijalci opkolili i zatim ubili u obližnjoj šumi, ali lokalni Grci tvrde da je Grk bio spreman da se preda u trenutku kada su ga ubili pripadnici jedinice RENEA.

Albanska policija je objavila i snimak na kojem se vidi kako Kacifas trči i puca iz "kalašnjikova", ali je nemoguće proceniti u kojem pravcu puca.

 

Tužilaštvo u Atini je u četvrtak pokrenulo svoju istragu o tom slučaju, jer je Kacifas bio grčki državljanin.

Grci su odmah reagovali i Molotovljevim koktelima spalili kancelariju albanske turističke organizacije u Atini, dok je napadnuto i nekoliko lokala čiji su vlasnici Albanci. Grupe grčkih desničara su na internet postavile snimke spaljivanja albanskih zastava.

Grčka policija je u sredu suzavcem i šok-bombama prekinula protest grčkih nacionalista u Solunu, javlja agencija AP.

 

Ostaje nejasno na koji način će albanske i grčke vlasti rešiti ovaj problem. Kacifasovo telo je već dva puta prošlo kroz forenzičku istragu, prvo u Đirokastri, a zatim i u Tirani. Porodica ubijenog je zatražila da joj se preda telo, ali vlasti u Tirani još uvek nisu odgovorile na ovaj zahtev.

Grčki mediji pišu da je policija u zamenu za telo od porodice zatražila da potiše dokument kojim se vlasti u Tirani izuzimaju iz odgovornosti za ovaj događaj. Albanski mediji pak pišu da ta tvrdnja nije istinita.

 

Takođe, obe strane se u velikoj meri plaše da bi na sahrani, zbog koje su se već mobilisali simpatizeri nekoliko desničarskih organizacija u Grčkoj, mogli izbiti novi incidenti.