Izrael
Tanjug / AP
Izrael, Foto: Tanjug / AP

Izrael se oštro protivio tom sporazumu kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje parališućih ekonomskih sankcija, tvrdeći da ne sprečava Iran da razvije atomsko oružje.

Zato su izraelski lideri pozdravili povlačenje administracije Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa iz tog sporazuma 2018. godine.

Bajden je najavio da će oživeti sporazum uz izvesne izmene, a general-potpukovnik Kohavi danas ocenio da je to "loše operativno i strateški".

Dopustiti Iranu da nastavi nuklearni program bila bi "neprihvatljiva pretnja i dovela bi do širenja nuklearnog oružja u čitavom regionu", ocenio je Kohavi.

Teheran tvrdi da njegov nuklearni program služi mirnodopskim ciljevima.

Kohavi je rekao da će, imajući u vidu pretnju koju predstavlja Islamska Republika, izraelska vojska biti spremna da sama napadne ako je potrebno.

"Dao sam instrukcije vojsci da pripremi više operativnih planova uz postojeće. Vodimo računa o tim planovima i razvićemo ih u narednoj godini. O njihovom sprovođenju naravno odlučuju politički lideri. Ali, ti planovi moraju biti spremni", rekao je komandant izraelske vojske.

Samo nekoliko sati pre no što je Kohavi o tome govorio u Institutu za nacionalne bezbednosne studije, Iran je pozvao Bajdena da se SAD vrate nuklernom sporazumu, upozorivši da takva mogućnost neće dugo postojati, kako je rekao portparol Vlade u Teheranu Ali Rabiei.

Izraelski zvaničnici, uključujući Kohavija, kažu da je Iran u mnogo slabijoj poziciji nego 2015, zbog sankcija koje je uvela Trampova administracija, i da bi novi sporazum morao da obuhvati i iranski program raketa dugog dometa i podršku neprijateljima Izraela širom regiona.

Iranske rakete imaju domet do 2.000 kilometara što je dovoljno da stignu do Izraela i američkih vojnih baza u regionu.

PROČITAJTE JOŠ: